21.5.2019. 10:44
0
Za projekte nevladinih organizacija izdvojit će se od 10.000 do 70.000 KM
Općina Stari Grad Sarajevo, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, finansirat će i ove godine projekte nevladinih organizacija, a iznos koji se može dobiti po projektu je od 10.000 do 70.000 KM. Projekti moraju biti realizovani na području Starog Grada u roku od najviše devet mjeseci, a učestvovati na javnom pozivu mogu sve formalno registrovane OCD i NVO (udruženje/udruga ili fondacija), u skladu sa važećim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini.

Predloženi projekti moraju biti u skladu sa “Strategijom lokalnog razvoja Općine Stari Grad” i iz utvrđenih sedam oblasti: obrazovanje, kultura i umjetnost, zaštita okoliša, zapošljavanje, socijalna politika, mladi i sport.

Konkretno, projekti koje predlože nevladine organizacije/organizacije civilnog društva trebaju ‘pokrivati’ segmente kao što su: neformalno obrazovanje i cjeloživotno učenje, obuke za njegovatelje starih i nemoćnih osoba, afirmacija i promocija tradicije i kulturne baštine, podizanje ekološke svijesti, podsticanje programa u oblasti rada i zapošljavanja, izučavanje starih zanata, organska proizvodnja, prevencija nasilja u porodici, sportske aktivnosti, takmičenja i drugo.

Rok za prijavu na javni poziv je 27. juni, 2019. godine, do 15,00 sati, a svi detalji mogu se pronaći na općinskoj web stranici www.starigrad.ba/javni pozivi, konkursi i oglasi. Izabrani projekti morat će se realizovati u periodu avgust 2019. – april 2020. godine.

Jedna organizacija civilnog društva može podnijeti više projektnih prijedloga s tim da je maksimalan novčani iznos sredstava koja mogu biti dodijeljena za implementaciju projekata jednoj organizaciji tokom tri godine 120.000 KM.

ReLOaD je regionalni projekat kojeg finansira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u šest zemalja/teritorija Zapadnog Balkana i to: Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

Za projekte nevladinih organizacija/organizacija civilnog društva po ovakvom javnom pozivu u 2017 godini, a koji su realizovani u 2018. godini u Starom Gradu, izdvojeno je oko 200.000 KM. Neki od finansiranih projekata su: „Živjeti zdravo“ - Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija", "Integracija u društvo kroz plivanje" - Plivački klub "SPID" Sarajevo, „Start - up centar Općine Stari Grad“ - Fondacija "Infohouse" Sarajevo i drugi.

Danas će u periodu od 11,00 do 12,00 sati u Sali za vjenčanja Općine Stari Grad Sarajevo biti održat tzv. „otvoreni dan“ za zainteresovane učesnike u javnom pozivu. Ovo će biti prilika da se upoznaju sa smjernicama za aplikante, te informišu o čestim greškama koje su OCD pravile u prethodnom javnom pozivu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.