22.5.2019. 15:24
0
Sve češća hapšenja policajaca u FBiH
Nekadašnji šef Odjela za droge Državne agencije za istrage i zaštitu Bojan Cvijan osuđen je na 20 godina zatvora kao član organizirane kriminalne grupe u okviru predmeta „Lutka“. Cvijan je prije dolaska u SIPA-u bio načelnik kriminalističke policije CJB Istočno Sarajevo.

Osuđen je kao član grupe koja je djelovala od 2005. godine i koja je odgovorna za više krivičnih djela radi ostvarivanja zajedničke ili pojedinačne protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi. Dvojica iz grupe u vrijeme počinjenja krivičnih djela bili su uposlenici Granične policije i MUP KS. 

Grupa je proglašena krivom za više teških krivičnih djela, među kojima su ubistvo Borisa Govedarice u augustu 2007. u Istočnom Sarajevu, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića u januaru 2008. na Palama, Zorana Goluba Čarlame ispred njegovog kafića “Sport” u Istočnom Sarajevu u augustu 2008. godine, kao i pokušaj ubistva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu.  Proglašeni su krivim i za višemilionske pljačke transporta novca Pavlović banke i Privredne banke i Pošte, pokušaj pljačke transporta Nove banke i razbojništvo u sarajevskoj Pošti 2 na Željezničkoj stanici. 

Posljednjih nekoliko mjeseci sigurnosne agencije potresaju afere oko kompromitiranih kadrova. Hapšenje inspektora Odjela za droge FUP-a koji je odavao službenu tajnu i podatke iz istražnih radnji kriminalcima i dilerima droge za šta je primao novac otvorilo je brojna pitanja unutar sigurnosnog sektora u BiH. Početkom aprila u Sarajevu je uhapšeno pet osoba među kojima i policajac MUP KS koji je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a ostali uhapšeni za krivična djela navođenje na prostituciju, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet droge i nedozvoljena trgovina oružjem.

Mediji su ranije objavi da su godinama u MUP KS kadeti primani bez sigurnosnih provjera koje je ukinuo smijenjeni komesar Vahid Ćosić. Iz Jedinice za profesionalne standarde su u maju 2013. godine upozorili komesara Ćosića na problem primanja policijskih službenika bez sigurnosnih provjera, no Ćosić je odgovorio da Policijska uprava nema vremena za takve sigurnosne provjere, jer sredstva namijenjena za školovanje kadeta mora utrošiti do kraja godine, a detaljne sigurnosne provjere budućih policajaca taj termin bi sigurno prolongiralo. Tek 2017. godine tadašnji komesar Mevludin Halilović donosi Odluku o sigurnosnim provjerama. 

Nedavno je devet policijskih službenika MUP KS dobilo otkaze jer je utvrđeno da za njih postoje sigurnosne smetnje. Provjere su vršile Državna agencija za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosna agencija. Iako nikada nije otkriveno o kakvim se sigurnosima smetnjama radilo, njima je ukinuta dozvola za pristup dokumentima s oznakom „povjerljivo“, „tajno“ i „vrlo tajno“. Jedan policijski službenik vraćen je u MUP KS prema sudskoj mjeri.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sarajevo Nedžad Korajlić smatra da je dobro što se dešavaju ovakvi slučajevi. 

„Da li je u pitanju „čišćenje“ sigurnosnih agencija ili ozbiljnije pristupaju zbog svih problema koji su bili u oblasti sigurnosti ne bih to gledao negativno, već pozitivno ukoliko je to sve zasnovano na činjenicama“, kaže Korajlić. 

On objašnjava da policija mora da poduzme mjere ukoliko se utvrdi da je neko zloupotrijebio ovlasti. 

„Ima Unutrašnja kontrola, ima policijski komesar kako bi oni za koje postoji sumnja da su zloupotrijebili položaj i ovlasti bili suspendirani što ne znači da su oni konačno uklonjeni jer je to jedan proces. To je jedna generalna prevencija za sve one oni koji bi eventualno pokušali da zloupotrijebe položaj i time dovedu u pitanje ugled policije, a pogotovo da dovedu u pitanje živote ljudi, odavanje podataka itd.“

Govoreći o sistemu kojim se zapošljavanju policajci i pripadnici sigurnosnih agencija Korajlić ističe da se ponekad ljudi jednostavno "pokvare“. 

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.