28.5.2019. 17:49
0
Banjalučki 'Vodovod' demantira tvrdnje o neispravnosti vode za piće
Voda za piće u Banjoj Luci je ispravna i svi njeni parametri odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, saopćeno je iz gradskog "Vodovoda".

Iz ovog preduzeća ističu da su 24. maja ove godine primjećene modro crvene trake uzvodno od brane Bočac, te ukazuju da se slična pojava dešavala i 1999. i 2003. godine, kad se, također, ispostavilo da nije došlo ni do kakve promjene kvaliteta vode za piće.

Kako ističu, o toj pojavi su obaviještene sve nadležne instutcije - Inspektorat i Institut za zaštitu javnog zdravlja RS, a u međuvremenu, iz preventivnih razloga, povećano je i uzorkovanje vode.

Dodaju da se brana Bočac nalazi 50 kilometara uzvodno u odnosu na vodozahvat Novoselija, a tok rijeke Vrbas poprima brdsko-planinske karakteristike i odlikuje ga velika moć autopurifikacije.

Osim laboratorije banjalučkog "Vodovoda", kontrolu obavlja i Institut za javno zdravstvo RS.

Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a i Instituta za javno zdravstvo RS su saopćili do sada nisu dali nijednu, zvaničnu ili nezvaničnu izjavu da voda za piće u Banjoj Luci nije ispravna.

Navode da prate trenutnu situaciju kada je voda u pitanju te mole građane da za informacije o ispravnosti vode za piće isključivo kontaktiraju i prate izvještaje zvaničnih institucija nadležnih za javnozdravstvenu bezbjednost građana. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.