29.5.2019. 12:35
0
Izvještaj komesara Hahna: BiH dobila podršku nastavku puta u EU
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavo je danas novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Hahn je istakao da BiH mora provesti reforme, te da je EU mišljenja da podržava BiH u koracima na putu ka EU.

"Što se tiče aplikacije BiH, Komisija je dala mapu puta za reforme na planu demokratije, vladavine prava i reformu javne uprave. Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koje se primjenjuju na zemlje članice. Mišljenje je jedna prekretnica u odnosima između EU i BiH i pokazuje da je EU posvećena podržavati zemlju na njenom putu ka EU integracijama", kazao je Han.

Izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, Kristijan Dan Preda (Cristian) je zahvalio na usvajanju Paketa o proširenju istakavši kako se nada da će nova proevropska većina u Evropskom parlamentu nastaviti evropskim putem za zapadni Balkan.

"Kao izvjestiocu za BiH, drago mi je da je Komisija sada dala pozitivan stav i nadam se da će Vijeće prihvatiti kandidatski status za BiH. Drago mi je da postoji jasnost evropskog puta BiH. Identificirali su prioritete i lopta je sada na dijelu terena vlasti BiH. Brzina kojom budu odgovorili na sva neriješena pitanja je ključna" kazao je Preda.

On je dodao i da je važno otvoriti pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.