6.6.2019. 14:10
0
Predsjednik Sindikata SIPA-e o aferi 'Potkivanje': Svaki pojedinac je odgovoran za svoje postupke
Suspendovani inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marko Pandža, koji se pojavljuje na snimku u aferi "Potkivanje" u Tužilaštvo BiH danas je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Pandža se na snimku koji je objavio magazin Žurnal pojavljuje za istim stolom s predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom i Nerminom Aleševićem, biznismenom iz Velike Kladuše koji je napravio tajni snimak. 

Od početka afere nije se zvanično oglasila niti jedna Sindikalna orgnaizacija koja vodi računa o policijskim službenicima, a u SIPA-i se zvanično drže zakonskih odredbi.

„U vezi sa pokrenutim disciplinskim postupkom, a na osnovu odredbi Zakona o policijskim službenicima Bosne Hercegovine, navedeni policijski službenik je rješenjem direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, privremeno suspendovan iz Državne agencije za istrage i zaštitu, počev od 29.05.2019. godine, do okončanja disciplinskog postupka“, navode iz SIPA-e.

Uz SIPA-u posljednjih nekoliko mjeseci i druge sigurnosne agencije potresaju afere oko kompromitiranih kadrova. Hapšenje inspektora Odjela za droge FUP-a koji je odavao službenu tajnu i podatke iz istražnih radnji kriminalcima i dilerima droge za šta je primao novac otvorilo je brojna pitanja unutar sigurnosnog sektora u BiH.

Početkom aprila u Sarajevu je uhapšeno pet osoba među kojima i policajac MUP KS koji je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a ostali uhapšeni za krivična djela navođenje na prostituciju, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet droge i nedozvoljena trgovina oružjem.

Edin Kahrimanović, predsjendik Sindikata SIPA-e u izjavi za Patriju ističe da je nemoguće komentirati slučaj dok Tužilaštvo BiH ne završi proces.

„Sindikat ne može komentarisati ovaj slučaj  obzirom da Tužilaštvo BiH vodi predmet. Cilj Sindikata je poboljšati status i uvjete za rad svih uposlenih u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, a svaki pojedinac je odgovoran za svoje postupke. U skladu s tim Sindikat se ne može oglašavati niti davati komentare“, kazao je Kahrimanović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.