6.6.2019. 19:44
1
Zbog loše usluge i nedostatka radnika: Vlada KS dala saglasnost za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos
Imajući u vidu probleme građana Sarajeva zbog nedostajućih zdravstvenih usluga u Domu zdravlja Kantona Sarajevo te u svrhu jačanja i popunjavanja nedostajućih medicinskih kadrova u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite, Vlada Kantona Sarajevo je danas dala saglasnost za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos u ovoj ustanovi na neodređeno vrijeme.

Dom zdravlja će u narednom periodu uposliti doktore specijaliste i to: pet pedijatara, dva  pneumoftiziologa, dva neuropsihijatra/psihijatara, pet specijalista interne medicine, jednog otorinolaringologa te tri specijalista porodične medicine.

Pored ovih ljekara, Dom zdravlja će raspisati javne pozive i za zapošljavanje 25 medicinskih sestara, dva laboratorijska tehničara, tri fizioterapeutska tehničara, dva biohemičara, dva dipl. ing. radiologije, jednog zdravstvenog radnika zavšenog fakulteta zdravstvenih studija, dva socijalna radnika i jednog psihologa.

Vlada KS i Ministarstvo zdravstva KS imaju zajednički cilj da se ova ustanova dovede u optimalan položaj u pogledu stručno-medicinskog kadra i opreme kako bi odgovorila svim zahtjevima građana KS u pružanju primarne zdravstvene zaštite.

Upošljavanje ovog kadra će se vršiti u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji regulišu oblast zapošljavanja uz punu transparentost prilikom zapošljavanja.

Istovremeno, kao dodatna podrška kadrovskom jačanju i podizanju nivoa usluga u ovoj ustanovi, kroz Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u KS-u i Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora opšte medicine, u Domu zdravlja bit će na period od 12 mjeseci zaposleno 39 doktora sa evidencije nezaposlenih. Njima će u ovom periodu biti refundirana sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 KM po novouposlenoj osobi.

Na ovaj način Ministarstvo zdravstva i Vlada KS žele uspostaviti sistem kontinuiranog zanavljanja kadra kako zdravstvene ustanove ne bi došle u situaciju da zbog njihovog nedostatka ne mogu ispuniti svoju osnovnu funkciju, saopćeno je iz Press službe KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.