14.6.2019. 10:48
0
Počela hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, sjednicu ponovo izignorisali iz Dodikovog SNSD-a
Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu raspravom o predloženom dnevnom redu.

Sjednicu je sazvala predsjedavajuća ovog doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), na zahtjev poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Sjednici ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) kako su ranije i najavili, koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara nakon oktobarskih izbora.

Međutim, sjednici prisustvuje 28 poslanika, ali ne i Mirko Šarović iz SDS-a koji je ključan za kvorum koji je potreban za donošenje odluka.

Poslanici trebaju razmatrati pitanje aktuelne situacije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Kao materijal za ovu sjednicu predložen je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu kojeg trenutno potresa afera u kojoj se prvi čovjek te institucije Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

Odmah na početku zatraženo je skidanje ove tačke s dnevnog reda sjednice i to je zatražio poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović smatra da je VSTV postalo otuđeni centar moći te Predstavnički dom PSBiH kao zakonodavac ima obavezu o tome govoriti.

- Žao mi je što predstavnici pravosudnih institucija nisu ovdje. Zašto se bježi od rasprave o neefikasnom pravosuđu - upitao je Magazinović.

Pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.