20.6.2019. 20:03
1
Lajčak: Nema prečica, Evropska unija čeka da BiH uradi šta treba
Ministar vanjskih poslova Sovačke i predsjedavajući OSCE-a Miroslav Lajčak nakon niza sasatanaka sa političkim vrhom BiH iodržao je konferenciju za emdije te je izrazio nadu da će BiH uskoro dobiti Vijeće ministara i da će krenuti s implementacijom 14 zaključaka naznačenih u mišljenju Evropske komisije. Kada je riječ o usvajanju Godišnjeg plana (ANP) Lajčak je istakao da to ne znači da ćemo postati NATO članica.

„Imao sam intenzivan program u BiH, individualne sastanke sa svim članovima Predsjedništva, s predjednikom stranaka i predsjednikom CIK-a. Nakon svih sastanaka dobio sam jednu sliku oko situacije u BiH. Ja sam doputovao u region direktno iz Luksemburga gdje sam prisustvovao sjednici Vijeća Evrope. BiH nije bila previše prisutna u tim razgovorima, sva pažnja je bila fokusirana na Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Vidjeli ste zaključke gdje se kaže da ćemo se vratiti BiH. Je li to dobra ili loša vijest - sigurno da nije dobra jer znači da nema napretka i da Evropska unija čeka da BiH uradi to što treba da uradi, a to je 14 tačaka po mišljenju Evropske komisije. Bilo bi jako dobro da se počne sa implementacijom tih tačaka - poručio je Lajčak. 

Govoreći sa pozicije ministra zemlje članice NATO-a napomenuo je „da  to o čemu se sada vode razgovori na političkom nivou o prihvatanju Godišnjeg plana ne predstavlja članstvo u NATO“.

„NATO nije u stanju da BiH nudi članstvo, ali mislim da je u interesu ove zemlje da poboljša kvalitet svojih Oružanih snaga, svoje saradnje sa NATO-om“, kazao je Lajčak napominjući hitnost u formiranja vlasti.

Također, naveo je da je Evropska unija shvatila da je budućnost ovog regiona u rukama zemalja, te da za ulazak u EU neće biti prečica i olakšica. Pozvao je medije da prate 14 tačaka koje je BiH dobila kao instrukciju iz Luksemburga - te naveo da ako Bosna i Hercegovina odradi svoj dio posla - Evropska unija će to uraditi isto.




(Patria / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.