10.7.2019. 16:10
0
Džindić: Vlada FBiH ostaje uz radnike Aluminija, i dalje se traže strateški partneri
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je u zgradi Vlade u Sarajevu konferenciju za medije, na kojoj je govoriti o mostarskom Aluminiju, koji je ugašen u ponoć, nakon što je isključen s elektroenergetske mreže.

Ministar je kazao da Vlada FBiH ostaje uz radnike i da očekuju informacije Nadzornog odbora i Uprave o načinu gašenja.

„Pratili smo situaciju i bili u kontaktu sa Upravom i Nadzornim odborom. Odmah smo uputili jednu informaciju u kojoj tražimo da nas Uprava i NO pismeno obavijeste da li je sve zakonito urađeno kao i kakva su stanja postrojenja nakon gašenja struje

Tražimo i informaciju o svim plaćanjima prema dobavljačima od početka godine, kako bismo mogli razmotriti zašto nije vršeno plaćanje prema EP HZHB“, kazao je Džindić.

Traže se i informacije o utjecaju gašenja Aluminija na lokalnu zajednicu.

„Mi stojimo iza toga da ćemo se pobrinuti za sve radnike koji trebaju u penziju. Vlada FBiH će pomoći radnicima da im se uveže staž i odu u zasluženu penziju. Nastavit ćemo razgovarati s mogućim strateškim partnerima. Ne vjerujem da će obustava rada ili odlazak u stečaj promijeniti nakane mogućih investitora. Upoznati su da je ovakav način rada Aluminija nemoguć“, kazao je Džindić dodavši da se ne zna koliko bi ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju moglo koštati.

„Da smo mi imali čarobni štapić i sinoć prije ponoći da smo sve dugovanje izmirili, treća smjena bi već pravila gubitak. Ovakav model rada Aluminija je bio neodrživ“, dodao je Džindić.

Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovice odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Radnici Aluminija su u utorak skoro pet sati držali u blokadi magistralni put M-17 u Salakovcu, sjeverno od Mostara, a nešto ranije i južni prilaz gradu u znak protesta zbog kraha kompanije.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika.

Nešto ranije iz Sindikata su optužili Upravu za loše rukovođenje firmom, kao i visoke plaće članova Uprave te kompanije premda je Aluminij poslova loše već druže vrijeme. Radnici su se u srijedu okupili i ispred zgrade HDZ-a u Mostaru.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.