13.7.2019. 17:00
0
Policija KS na licitaciji prodala 52 vozila za 103.500 KM, novac ide u Budžet KS
FOTO: Source.ba / Arhiva
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo putem licitacije je za 103.500 KM prodalo 52 havarisana vozila koja se ne mogu koristiti zbog starosti, neispravnosti ili oštećenja prouzrokovanih u saobraćajnim nezgodama i čija popravka nema ekonomsku opravdanost.

- Od ukupno 41 ponuđača koji su uplatili kauciju, čime su ostvarili pravo na učešće u licitaciji, vozila su u takozvanoj prodaji u paketu prodata firmi “Giba-Trade” d.o.o. iz Sarajeva. Novac od prodaje ide u budžet Kantona Sarajevo - kazao je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Prodajom se smanjuje potrebna parking površina za smještaj vozila u Poligonskoj ulici u Butmiru koju je od U.G. „BIHAMK“ zakupio i koristi MUP KS, a samim tim će se smanjiti i finansijski izdaci za plaćanje zakupa, dodao je.

Naime, Ministarstvo od 2011. godine mjesečno plaća 5.500 KM zakupnine BIHAMK-u za najam oko pet i po duluma ovog parkinga, a u Butmiru se trenutno nalazi i oko 500 vozila, koja su privremeno oduzeta ili za koja se već duži vremenski period čekaju odluke Tužilaštva KS te nadležnih sudova.

- Vozila za koje traju sudski postupci po izvršenim krivičnim ili prekršajnim djelima i za one koje je pravosnažnom presudom sud naložio prodaju bit će, također, prodata, ali za razliku od MUP-ovih vozila ona neće moći biti registrovana o čemu će kupci u Javnom pozivu biti obaviješteni. Mogu se samo koristiti za prodaju dijelova - pojasnio je Katica.

Sudski postupci po pitanju motornih vozila, naveo je, dugo traju, a postoje i situacije kada su postupci okončani ali sud nije utvrdio sudbinu oduzetog vozila. Stoga je ministar formirao Radnu grupu i po njegovom nalogu Ministarstvo pravde KS je dostavilo ime svog predstavnika, i u narednom periodu za svaki predmet pojedinačno nastojat će se od suda dobiti dopuna presuda.

Osim toga, naglasio je, tu su i nađena ukradena vozila, koja uredno obaviješteni vlasnici nisu preuzeli, a za takva i slična vozila MUP će Vladi KS predložiti donošenje uredbe o načinu njihovog uništenja kako bi se dodatno smanjio broj deponovanih vozila i cijena zakupa parkinga u Butmiru, saopćeno je iz MUP-a KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.