14.7.2019. 19:06
0
Nožica i Ademović o pravnom položaju lica čije izručenje od BiH traži Turska
Pravni zastupnici turskih državljana Senka Nožica i Nedim Ademović govorit će u ponedjeljak na konferenciji za medije o pravnom položaju njihovih klijenata, nakon što je turski predsjednik od bh. vlasti zatražio njihovo izručenje, optužujući ih da su povezani sa organizacijom Fetullaha Gulena, koju turske vlasti optužuju za terorizam.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je kako je ta tema bila na dnevnom redu razgovora koje su članovi državnog vrha BiH vodili s Recepom Tayyipom Erdoganom u ponedjeljak, kada je turski predsjednik boravio u posjeti Sarajevu i sudjelovao na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Javni servis BHT 1 objavio je kako Turska traži deset svojih državljana koje tereti za veze s pokretom na čijem je čelu imam Fetullah Gulen, a kojeg Erdogan smatra odgovornim za pokušaj vojnog udar iz 2016. godine.

Zahtjev Erdogana da BiH izruči ta lica bez da su osuđeni ili da je protiv njih raspisana međunarodna potjernica dio analitičara u BiH smatra neprimjerenim odnosno da bi to BiH sukobilo za europskim standardima i ozbiljno ugrozilo ljudska prava, potaklo bezakonje, anarhiju ali i stvorilo jedan novi ambijent u cijelom regionu.


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.