19.7.2019. 12:41
0
Komšić: Razmotrit ću na koji način ponovo tražiti utvrđivanje granice na moru sa Hrvatskom
Nakon rotacije predsjedavanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ozbiljno ću razmotriti da se uputi novi set zaključaka, kojim će se tražiti rješavanje otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru sa Republikom Hrvatskom, na način da se treba iskoristiti član Ustava BiH, III5/a, koji jasno govori da će Bosna i Hercegovina preuzeti sve nadležnosti koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta.

Izjavio je to član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je Narodna Skupština Republike Srpske, entiteta u BiH, zaustavila zaključak Predsjedništva BiH kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja između BiH i Hrvatske.

Komšić će, po načelu rotacije, predsjedavnjem Predsjedništvom BiH preuzeti od 20. jula.

„U tom stavu Ustava BiH, jasno je rečeno da u tom pogledu entiteti nemaju nikakvu nadležnost u pitanjima suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnost i međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Subjekt međunarodnog prava je Bosna i Hercegovina, jer kao država ima svoju zastavu pred sjedištem Ujedinjenih nacija i samo ona može potpisivati međunarodne sporazuma, gdje se stvara pravni osnov i za rješavanje otvorenog pitanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom, a nakon toga i slobodnog ili neometanog pristupa otvorenom moru, na jasno utvrđenom morskom koridoru“, izjavio je Komšić, prenosi Novinska agencija Patria. 

„Iako smatram kako je jučerašnja sjednica NSRS bila vješto iskorištena i opterećena brojnim manipulacijama i netačnostima, kao što je ta da se planira pokretanje spora radi Pelješkog mosta, a samim čitanjem osporenih zaključaka Predsjedništva BiH vidljivo je da ova zemlja želi ostvariti svoja prava u pogledu zaštite vlastitog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u konkretnom slučaju, po pitanju neutvrđene granice na moru. Na tom rješavanju tog pitanja ću insistirati u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, tako što nećemo druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom ne riješimo. Naravno pod rješavanjem smatram pokretanje razgovora sa vlastima Republike Hrvatske, a ako to neko neće onda će Bosna i Hercegovina zasititi svoja prava pred nekom od međunarodnih institucija“, zaključio je Komšić.

Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru. Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenut će postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga. Dodik se pritom pozvao na pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Dodika je u četvrtak sa 60 glasova podržala i Narodna Skupština Republike Srpske.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.