22.7.2019. 14:37
0
Prepolovio se broj migranata na području BPK u prvih šest mjeseci ove godine
Priliv ilegalnih migranata na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u prvih šest mjeseci ove godine manji je za 50 posto u odnosu na isti period prošle godine – potvrdio je šef Ureda komesara policije MUP-a BPK Goražde Emko Rizvanović.

Po njegovim riječima, u posljednjih nekoliko dana evidentiran je veći broj migranata i u ovom dijelu BiH, a stanjem po ovom pitanju se može biti zadovoljno.

- Mi smo u proljeće 2018. godine imali izražen taj problem kada je i registrovan najveći broj migranata na području BPK Goražde, međutim ove godine priliv je manji za oko 50 posto. Od početka 2019. godine mi smo registrovali 94 ilegalna migranta na području BPK, od kojih je sedam predato Službi za poslove sa strancima, a njih 87 predato je Graničnoj policiji BiH te su ponovo vraćeni na teritoriju Crne Gore odnosno Srbije - precizirao je Rizvanović.

Dodao je da pripadnici MUP-a BPK Goražde djeluju u skladu s mjerama i aktinostima koje se primjenjuju već duži vremenski period. Sačinjen je i poseban plan mjera i aktivnosti koje se provode kako bi se najprije spriječio, ali i otkrio boravak ilegalnih migranta na području ovog kantona.

- Bitno je naglasiti da na području BPK Goražde nije zabilježeno niti jedno krivično djelo ili počinjen prekršaj od strane migranata. Oni uglavnom prostor BPK koriste za tranzit i ne zadržavaju se niti iskazuju želju da ostanu na području ovog kantona. Po pitanju ileganih migracija imamo veoma uspješnu saradnju na širem područuju istočne Bosne, sa svim nadležnim službama. Zavisno na kojoj udaljenosti od granice migranti budu zatečeni, mi ih ili predajemo Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH ili Graničnoj policiji BiH i oni budu zadržani zavisno od situacije, uglavnom to ne traje duže od nekoliko sati - pojasnio je šef Ured komesara policije MUP-a BPK Goražde.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.