26.7.2019. 13:14
0
U zračnim udarima u proteklih deset dana u Siriji ubijena 103 civila
U zračnim udarima sirijskih vladinih snaga i njihovih saveznika po školama, bolnicama, pijacama i pekarama u proteklih deset dana ubijena su najmanje 103 civila, među kojima je 26-ero djece, navodi u saopćenju objavljenom u petak čelnica UN- a za ljudska prava Michelle Bachelet.

- To su sve civilni objekti. Izgleda krajnje malo vjerovatno, uzimajući u obzir model tih napada, da su oni pogođeni slučajno - tvrdi Bachelet, dodajući da je rastući broj žrtava naišao na "očiglednu međunarodnu ravnodušnost".

 Vlada je pokrenula ofanzivu na pobunjeničku enklavu u sjeverozapadnoj Siriji, posljednju regiju s aktivnim protivljenjem predsjedniku Basharu al-Assadu, krajem aprila, navodeći da je to  reakcija na kršenje primirja.  

Idlib i okolna regija na sjeverozapadu zemlje uključeni su u sporazum o deeskalaciji" postignut  prošle godine između Assadove vodeće saveznice Rusije i Turske, koja podržava neke pobunjeničke grupe, na reduciranju borbenih operacija i bombardovanja.

Tokom protekla tri mjeseca, u ofanzivi su raseljene stotine hiljada ljudi iz svojih domova u privremeni smještaj kako bi pronašli utočište u blizini granice s Turskom, i ubijene su stotine civila, sudeći po ratnim nadzornim grupama. 

I sirijske vladine snage i njihovi ruski saveznici, čija je zračna sila od ključnog značaja za vojne uspjehe  Damaska u posljednjim godinama, negiraju da napadaju civile ili civilnu  infrastrukturu, prenosi  Reuters.

 (Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.