9.8.2019. 14:47
0
Iz Korita Vrbasa izvučeno više od 200 vreća smeća
Više od 200 vreća smeća, kao i ogromna količina drvnog otpada, trulih stabala i nagomilanog šiblja prikupljeno je tokom čišćenje korita i priobalja rijeke Vrbas, na dijelu toka u Banjoj Luci.

Fokus ove ekološke rafting regate, pod nazivom „Čist Vrbas“, u kojoj su učestvovali članovi Rafting kluba „Kanjon“,  ljubitelji prirode i ekolozi, bio je da se ukloni otpad koji se nagomilao nakon poplava i pucanja zaštitne mreže uzvodno od HE Bočac.

Pucanje zaštitne mreže na jezeru Bočac uzrokovalo je da dodatno izlijevanje desetina tona plutajućeg otpada koji se kretao prema hidrocentrali Bočac, a dio tog otpada je prošao i u kanjon nizvodno na dionicu na kojoj se održavaju svjetska takmičenja, kao i turistička regata u okviru Inicijative „Čist Vrbas“.

-Ekološki segment ovogodišnjih regata je važan i da bismo sačuvali naš Vrbas, ali i da bismo nastavili da razvijamo turističke potencijale sliva rijeke. Konkretno, ove godine nam je dodatna motivacija aplikacija RK Kanjon za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021. godine - rekao je predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir.

Inicijativu su i ove godine, između ostalih,  podržali Grad Banja Luka i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

(Fena / Haris Ahbabović)

VrbasSmece
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.