18.8.2019. 14:27
0
Više od godinu se odgađa početak suđenja za zločine u Vlasenici
Od 7. juna 2018. godine čeka se na početak suđenja optuženima za ratne zločine počinjene na području Vlasenice. Odgođeno je i suđenje od 14. avgusta, i to zbog zdravstvenog stanja optuženog Maneta Đurića.

Početak suđenje Manetu Đurić, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – protupravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima više je puta odgađan zbog Đurićevog zdravstvenog stanja, a istovremeno je u nekoliko navrata vršeno vještačenje sposobnosti optuženog da prati suđenje.

Iz nevladinih organizacija koje okupljaju preživjele žrtve iz istočne Bosne vjeruju da se suđenje odgađa iz političkih razloga s obzirom da je Kraljević načelnik Vlasenice (SNSD), a Stanić pomoćnik Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH.

„Sud BiH kao da se ne može nositi s ovim slučajem. Stravični zločini su se dogodili u Vlasenici. Pandorina kutija bi bila otvorena. Mnogi bi još trebali sjesti na optuženičku klupu. A, čini se da se čeka da osumnjičeni umru“, kazao je za Novinsku agenciju Patria povratnik Samir.

Svu četvoricu Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva. Optužnica u ovom predmetu djelimično je potvrđena u februaru 2018. godine, nakon što je više puta bila vraćana na doradu.

Suđenje je prvi put trebalo početi 7. juna 2018. čitanjem optužnice, te izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH ali je i tada odgođeno zbog bolesti optuženog.

Iz Suda BiH je saopćeno da će naredni termin početka suđenja biti naknadno određen. Za to vrijeme svi osumnjičeni obavljaju svoje redovne poslove i na slobodi su.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.