23.8.2019. 20:37
1
Dodik: Ispunjeni svi uslovi da se raspravlja o kandidaturi Tegeltiji
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, sazvao je, za utorak, 27. avgusta, 37. vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog odluke o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Nakon zahtjeva iz kabineta Željka Komšića, Zoran Tegeltija je prošao sve provjere i Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu, čime su ispunjeni svi formalno-pravni uslovi da se o njegovoj kandidaturi raspravlja u Predsjedništvu BiH, kaže za "RTRS" Milorad Dodik srpski član Predsjedništva.

"Ne postoji nijedan razlog za neodržavanje sjednice, tako da sam ja kao član Predsjedništva zatražio da se ponovo zakaže sjednica. Naprosto pokušavajući da održimo taj datum. Od 5. septembra bar da se krene na uspostavljanje Savjeta ministara kako bi se ovo završilo u nekom roku", istakao je Dodik.

Dodik kaže da nema nikakvih ograničenja da se izvrši imenovanje Tegeltije i da je sada stvar političkih odnosa i procjena. 

"Postoji ustavna procedura da se nakon izbora vrši izbor izvršnih i zakonodavnih organa vlasti, da se 10 mjeseci to ne uspjeva. Konačno to treba da, i na kraju sva druga pitanja, ovakva ili onakva, ova ili ona mogu da se nađu na sjednicama izvršnih tijela, a da oni rade i odlučuju o tome", objasnio je Dodik.

Prvi pokušaj imenovanja Zorana Tegeltije za novog Predsjedavajućeg Savjeta mnistara BiH propao je prije tri dana nakon što su Komšić, i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović podršku Tegeltiji uslovili slanjem Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo BiH u NATO savezu, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.