27.8.2019. 15:37
0
Dodik: Do 5. septembra izabrati mandatara, novo Vijeće ministara da razmatra ANP
Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji nakon povlačenja imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH kazao je da nije sporno da se izabere Srbin i da to bude Zoran Tegeltija, ali da je zbog mogućnosti preglasavanja i žrtvovanja kandidata odlučio povući tu tačku.

„Mi smo protiv NATO-a. Pravo o integraciji NATO-u je pravo BiH, kazao nam je danas komandant Althea-e. Slažem se da BiH zajedno sa NATO-om ima plan saradnje. Slažem se da glasam za IPAP kad istekne jer to ima i Srbija“, kazao je Dodik dodavši da jedna tema može da „razvali ovu zemlju“.  

Optužio je SDA da opstruira formiranje vlasti, Vijeća ministara BiH kao i da nanosi štetu srpskom narodu u RS i na ovom prostoru. Blokiran je i rad Predstavničkog doma i Doma naroda PS BiH, nnisu formirane ni komisije. 

„Dva člana Predsjedništva stalno spominju ustavnost i zakonitost, a kad bih pitao gdje postoji u Ustavu da postoji nadležnost BiH za odbranu, za finansije, da postoji nadležnost za Sud i Tužilaštvo, da BiH ima pravo na OSA-u i SIPA-u. Nigdje to nema u Ustavu i zakoni koji to regulištu trebali bi znati da nisu ustavni“, kazao je Dodik. 

On je postavio pitanje da li je ustavno da jedna osoba bude i predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući PD PS BiH.

„Sve čelne funkcije političke i izborne drže muslimani. Bošnjaci ostvaruju svoj nacionalni plan uzurupacije svih mjesta okupljene oko SDA“, kazao je predsjednik SNSD-a. 

Kazao je kako je Komšić izabran bošnjačkim glasovima i da je to uzurpacija na štetu Hrvata i Srba. On je kazao da je rok važenje sporazuma tri lidera 5. septembar. 

„Spremni smo do 5. septembra da se pojavimo u Predsjedništvu ali ja to neću zakazivati tamo postoje dva bošnjačka člana Predsjedništva. Meni je jasna kakva je to situacija i njima mora biti jasno da ja neću izaći iz Predsjedništva i da ću iskoristiti prava za zaštitu srpskog naroda. Nećemo dozvoliti da se Srbima i RS uskraćuju prava kako to zamišlja političko Sarajevo i SDA. SDA nije nama partner, niti mi njima ali smo pobjednici u okviru naroda. I to nam stavlja odgovornost da nešto uradimo. Svi naši pokušaji su bili da se formira vlast i mi smo spriječeni u tome“, istakao je. 

On je kazao da da je čak u proteklih 10 mjeseci jasno da i ne „trebaju institucije BiH“. 

„RS ima pravo na svoj potez ako se ne formira Vijeće ministara. Jedna od odluka je i da povučemo našu saglasnost o stvaranju UIO BiH. 

Dodik je kazao da su „strani mešetari“ doprinijeli da se situacija usložni.

„Ja sam spreman da počnemo da radimo i sve što je u zastoju da pokušamo da riješimo institucionalni zastoj. Pozivam sve u BiH da se okupimo oko ideje formiranja Vijeća ministara“, kazao je Dodik.

On je dodao i da bi se do 5. septembra trebao izabrati kandidat za mandatara Vijeća ministara kako bi se održao sporazum i formiralo Vijeće ministara.

„Onda se na dnevni red može staviti i taj program za NATO, ali je nemoguće da se obaveže bilo ko i u sporazumu piše bez prejudiciranja“, kazao je Dodik.  

Predsjednik SNSD-a je kazao da će "svi naredni potezi biti politički".

"RS ima pravo da bude predstavljena na nivou BiH kao to previđa Ustav i Dejton. Mjesto gdje artikulišemo stavove je NSRS i tu ćemo obaviti svu raspravu", zaključio je Dodik.  


(Patria/Admir Oručević)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.