28.8.2019. 17:22
0
Ništa od dogovora sa Vladom KS: 2. septembra generalni štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo!
Za 2. septembar najavljen je štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo i on će se i održati, a nakon što su propali dogvori Vlade KS i sindikata.

Sastanak koji je danas održan nije završen onako kako su očekivali u Sindikatu.

Zahtijevali su potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu u Kantonu Sarajevo. Ponuda predstavnika Vlade KS je bila potpisivanje Kolektivnog ugovora sa istim pravima kao i u prethodnom Kolektivnom ugovoru. Nisu pristali na povećanje najniže satnice niti izmjene koeficijenata. 

„Predložili su da o satnici i koeficijentima pregovaramo 20.03.2020.godine! Na pitanje o kojem Kolektivnom ugovoru se radi (postoji Granski kolektivni za sve radnike u zdravstvu i kolektivni za djelatnost doktora medicine i stomatologije), nisu znali odgovor. Sindikat je odbio prijedlog i generalni štrajk zdravstvenih radnika će početi 02.09.2018.godine“, navode predstavnici Sindikata.

Zdravstveni radnici bili su u višednevnom štrajku i u septembru 2018. godine, a nakon što je s tadašnjom Vladom KS postignut dogovor o povećanju koeficijenata za doktore i zdravstvene radnike štrajk je okončan.

Štrajk ljekara održan je i u prvoj polovini maja kada je zatražena reprezentativnost sindikata i to na nivou FBiH, te dva kantona Sarajevskom i Tuzlanskom. Ljekari su tada upozorili da su prinuđeni svoju egzistenciju potražiti van granica BiH. 

Taj luksuz masovnog odlaska ljekara i medicinskih radnika BiH ne smije više dozvoliti. U posljednjih nekoliko godina samo u Njemačku otišlo je više hiljada medicinskih radnika. Vrsni ljekari iz BiH odlaze u zemlje Evropske unije i Bliskog istoka gdje rade za enormne plaće. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.