29.8.2019. 19:53
0
Incident s migrantima: Dok Tužilaštvo BiH provjerava, Mektić tvrdi da postoje dokazi za istragu
Incident koji se dogodio 7. avgusta kod Velike Kladuše kada su naoružani hrvatski granični policajci vratili 18 migranata od kojih su neki zbog povreda zadržani na zdravstvenim pregledima još uvijek nije dobio svoj epilog.

Pripadnici Granične policije BiH pronašli su grupu migranata koji su tvrdili da su povrede zadobili od strane hrvatskih graničnih policajaca. Sve je prijavljeno Tužilaštvu BiH. Ni više od 20 dana nakon tog događaja, iz Tužilaštva BiH ne mogu davati informacije. 

„U vezi sa navedenim incidentom, a koji se dogodio 7. augusta 2019. godine, možemo odgovoriti da je predmet u radu i vrše se provjere. Više informacija ne možemo davati“, odgovorili su na iz Tužilaštva BiH na upit Novinske agencije Patria o okolnostima incidenta. 

Na pitanje da li im je prijavljivano još sličnih slučajeva od strane GP BiH ili neke druge institucije, iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili. 

Sinoć oko 18:30 u mjestu Ivanjska kod Bosanske Otoke pripadnici MUP Unsko-sanskog kantona zatekli su 35 migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija vratila na teritorij BiH. Kod dvojice migranata pronađeni su prekršajni nalozi koje je izdao MUP Republike Slovenije zbog prelaska granice. 

Ministar  sigurnosti BiH Dragan Mektić u izjavi za N1 je kazao da je više puta dokumentovano da hrvatska policija vraća migrante na teritoriju BiH.

„To zaista za nas postaje krajnje neprihvatljivo ponašanje. Prošli put na teritoriji BiH je došlo i do upotrebe vatrenog oružja od strane hrvatske policije. Obavijestili smo Tužilaštvo BiH, oni su odmah nakon naših informacija izjasnili se da nema elemenata krivičnog djela. Ja tvrdim da je tu trebalo otvoriti istragu, bilo je dovoljno dokaza, ali ovo je po ne znam koji put da Tužilaštvo BiH na povrede teritorijalnog integriteta ne reaguje i mi sad moramo tražiti druge načine jer ne možemo posmatrati ovo više", kazao je Mektić. 


(PAtria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.