30.8.2019. 13:38
2
Dobili smo novi odgovor iz MUP-a KS: Majka maloljetnika se obratila policiji isključivo radi evidentiranja događaja uz izričit stav da se ne pojavljuje kao prijavilac
Sudija za maloljetnike Općinskog suda u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor dvojici maloljetnika, uhapšenih nakon ubistva Ronalda Osmanovića (21) u naselju Saraj Polje.

Pritvor je određen E.D. (15), koji se sumnjiči da je nožem usmrtio Osmanovića, te S.G. (17), koji se tereti da je sjekirom pokušao ubiti D.D. (17), brata od maloljetnog E.D.

Majka dječaka koji se sumnjiči za ubistvo je na svom Facebook profilu objavila status koji donosi jednu sasvim drugu stranu priče. Njen status prenosimo u cjelosti:

"Ja, majka dvojice dječaka koji su učestvovali u sinoćnjem događaju gdje je mlađi brat odbranio već povrijeđenog starijeg brata, kojeg su napali sjekirom i povrijedili u predjelu glave, lica, lakta, a nakon čega mu je ukazana brza medicinska pomoć... Dakle, želim da kažem da postoje dokazi koji mogu da se provjere u policijskim upravama Dobrinja i Švrakino, u predhodnih godinu i po dana, jer su mi sinove dočekivali sa palicama, tjerali tzv. policajkama, sa komadima cigle i već ih napadali i povrjeđivali, dolazili na kuću i prijetili, zvala sam policiju, išla na policiju, međutim, ništa se nije promijenilo. Vidimo ishod iz proteklih dana, gdje dijete od 15 godina uzima da odbrani brata i sebe, jer su ovi sa sjekirom tjerali po Vojničkom Polju za šta imaju očevici koji će također biti pozvani kao svjedoci. Dakle, ja sam opominjala, pozivala, tražila da mi se pomogne. Sistem nije ništa učinio, ama baš ništa", napisala je majka dječaka na svom Facebook profilu.

Prije nekoliko dana, neposredno nakon dešavanja na Saraj Polju, smo kontaktirali MUP KS kako bismo od njih dobili informacije koje se tiču prijavljivanja prijetnji od strane dječaka koji su napadnuti na Saraj Polju. Naime, majka dječaka je na Facebooku potvrdila kako je ranije prijavljivala prijetnje i napade na svoje sinove od strane dvojice drugih mladića, te da je ove slučajeve prijavljivala PU Novi Grad.

U mailu kojeg smo poslali MUP-u KS, a gdje smo poslali zahtjev za informacijama, smo upitali sljedeće:

1) Da li su prijetnje/napadi zaista prijavljeni PU Novi Grad, u koliko navrata i kada su prijavljeni?

2) Šta je PU Novi Grad Sarajevo učinila kako bi riješila spomenute prijave, tačnije prijetnje koje su mladići dobijali od druge dvojice mladića? Da li su nešto poduzeli i šta su poduzeli, konkretno?


Prije dva dana smo dobili odgovore iz MUP-a Kantona Sarajevo, a odgovore na naša pitanja prenosimo u cjelosti:

"U vezi vašeg upita koji se odnosi na eventualne napade na mldb. D.D. i mldb. E.D., koje su, prema vašim navodima, prijavili njihovi roditelji, nakon uvida u službene evidencije konstatovano je sljedeće:

 - majka A.J.D ili otac N.D. ni u jednom slučaju nisu prijavili da su njihovi mldb. sinovi imali problema ili da su napadnuti od strane lica R.O. i S.D. po bilo kojem osnovu; 

- daljim uvidom u službenim evidencijama utvrđeno je da se majka mldb. D.D. i mldb. E.D. u tri navrata obraćala u Četvrtu PU - PS Dobrinja u vezi određenih događaja - svađa i prijetnji prema mldb. D.D. i mldb. E.D., radi evidentiranja, ali ne i podnošenja prijave u skladu sa važećim procedurama, a koji su bili vezani za druga lica, a ne za lica na koja se odnosi vaš upit"
, stoji u odgovoru iz MUP-a KS kojeg smo dobili prije dva dana.

Kako bismo dobili detaljnije pojašnjenje od MUP-a Kantona Sarajevo, poslali smo novi upit sa pitanjima kako bi nam pojasnili šta su policajci konkretno uradili nakon što je majka maloljetnika prijavljivala slučajeve napada/prijetnji policiji radi evidentiranja, kako su već napisali u prvom odgovoru, te šta je zakonski potrebno da se uradi prilikom prijavljivanja prijetnji ili napada, a kako bi policija reagovala, izašla na teren i eventualno riješila slučaj. Naša pitanja su bila sljedeća:

1) U vašem prvog odgovoru ste napisali da se majka maloljetnika OBRAĆALA u Četvrtu PU - PS Dobrinja u vezi određenih događaja - svađa i prijetnji prema mldb. D.D. i mldb. E.D., radi evidentiranja. Šta je dužnost onoga ko prijavljuje slične slučajeve da uradi kako bi policija reagovala? Dakle, šta je procedura u tom slučaju kako bismo upoznali javnost i kako nam se slične stvari u budućnosti ne bi događale?

2) Spomenuta osoba nije PRIJAVILA napad na njene sinove, kako ste nam napisali u prvom odgovoru, ali SE OBRAĆALA policiji radi EVIDENTIRANJA. Na koji način je policija reagovala na pozive majke, šta je dužnost policije i na koji je način policija reagovala nakon spomenutog evidentiranja, tačnije na njeno obraćanje, da li je policija provjerila navode, da li je izašla na mjesto događaja (ukoliko je spomenuta osoba spomenula određeni događaj/mjesto), te da li je ispitala neke osobe? Dakle, majka se očito obraćala policiji, ali nije prijavila slučajeve, te da li je to bilo dovoljno policiji da provjeri sve navode koji se tiču prijetnji/napada, s obzirom da ste i sami napisali kako su slučajevi EVIDENTIRANI, ali ne i PRIJAVLJENI?


Odgovori koje smo danas  (30.08.) dobili od MUP-a Kantona Sarajevo su sljedeći:

"Prijavioci određenih sigurnosnih događaja mogu biti u različitrom statusu u odnosu na isti (npr. oštećeni, svjedok, čak građani koji nisu imali neposredne veze sa događajem). Ukoliko se radi o sigurnosnom događaju koji ima elemente krivičnog djela, policijski službenici (odnosno ovlaštena službena lica) postupaju u skladu sa odredbama krivičnopravnog zakonodavstva, uz obavještavanje i pod nadzorom nadležnog tužioca. Obaveza i pravo građana je da prijave krivično djelo, a kod određenih krivičnih djela, kao što je npr. ugrožavanje sigurnosti, daljnje procesuiranje je u direktnoj zavisnosti od odnosa oštećenog, odnosno njegove volje za podnošenjem prijave, jer to faktički znači očitovanje za pridruživanjem krivičnom gonjenju.

Ukoliko se radi o sigurnosnom događaju koji ima elemente prekršaja, policijski službenici primjenjuju relevantne odredbe Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine, a primjenom načela 'mutatis mutandis' niz odredbi krivičnopravnog zakonodavstva primjenjuje se i u prekršajnom postupku. Ovaj procesni zakon u prekršajnom postupku primjenjuje se u kombinaciji sa propisom materijanog karaktera kao što je npr. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji prema teritorijalnom principu ima područje primjene u Kantonu Sarajevo. Nadalje, ovim zakonom propisano je važno ovlaštenje policijskih službenika i policijskog organa, a to je pokretanje prekršajnog postupka izdavanjem prekršajnog naloga i podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Posebno je važno istaći značaj Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo koji u posebnom odjeljku propisuje ovlaštenja policijskih službenika (npr. obavljanje razgovora, pozivanje, privremeno oduzimanje predmeta, upozorenje i naređenje i dr.).

U konkretnom slučaju, na koji se u vašem upitu pozivate, reakcija policije je u korelaciji sa odnosom prijavioca ili oštećenog prema događaju koji je posebno specifičan i osjetljiv, obzirom da se radi o maloljetnicima učesnicima događaja.

Konkretno, majka maloljetnika koji su u učestvovali u različitom statusu u konkretnim događajima (npr. kao učesnici ili ugroženi, odnosno oštećeni) obratila se policijskoj stanici isključivo radi evidentiranja događaja uz izričit stav da se ne pojavljuje kao prijavilac, a takvo insistiranje majke je uslovilo odsustvo daljnje reakcije policije jer je procijenjeno da intervencija policije ne bi bila adekvatna, nego se provodila mjera pojačanog preventivnog prisustva policije na lokalitetu"
, stoji u odgovoru MUP-a KS na naš upit.

 
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.