3.9.2019. 20:20
0
"Hranu koja se dovozila zarobljenicima su jeli i policajci. Zatvorenici su imali WC u ćelijama"
Na suđenju za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedok odbrane Mirka Vrućinića je izjavio da u njegovoj smjeni nije bilo maltretiranja zarobljenika u zgradi policije.

Svjedok Drago Vukobrat je izjavio da je 1992. godine bio mobilisan da zarobljenicima dovozi hranu. Rekao je kako su se obroci kuhali u školi “Hasan Kikić”, odakle su je dovozili zarobljenicima, te da su tu istu hranu jeli i policajci.

Na pitanje branioca odbrane da li je obezbjeđivao zgradu policije, odgovorio je da nije.

- Ja sam doručak dovozio. Dovozio sam ga do čajne kuhinje, gdje su pritvorenici sami sebi sipali - pojasnio je Vukobrat.

Svjedoku nije bilo poznato ko je dovodio zarobljenike, ali je rekao da su imali WC u ćelijama, a u hodniku česmu s vodom, te da su WC mogli koristiti poslije doručka i ručka, kada su mogli ići i u šetnju.

Vukobrat je dodao kako su zarobljenici iz ćelije odvedeni na Manjaču, kada mu je rečeno da ne donosi hranu u ćelije jer tu nema nikoga. Naveo je kako su pritvorenici bili i u hali “Kringsa”, a da im se u posjetu moglo doći svaki dan.

- Nije bilo određeno, da je bilo, pisalo bi na vratima. Nama je rečeno, kad god ko dođe, da ga se pusti - izjavio je svjedok Vukobrat.

Vrućinića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Na ovom suđenju je svjedočila i Gospava Vrućinić, koja je u Službi državne bezbjednosti (SDB) radila na obračunu plaća.

- Radila sam obračune plata, ali ne plata kao takvih, već sam pisala dnevnice, koliko je ko radio. Kad to obračunam, nosim u Centar u Banju Luku - kazala je svjedokinja, napomenuvši kako Sanski Most nije imao račun.

Upitana od odbrane o isplaćivanju plaća za rezervni sastav policije, svjedokinja je izjavila kako se rezervnom sastavu nije isplaćivala plaća, ali ju je ona obračunavala.

Svjedokinji je pokazana odluka Izvršnog odbora kojom je odlučeno da se rezervnom sastavu iz sredstava budžeta isplati 3.317.600 dinara, za koju je svjedokinja rekla da joj nije poznata, te da rezervisti nisu dobijali nikakvu pomoć.

Na pitanje Tužilaštva da li se sjeća da joj je 1992. godine optuženi bio pretpostavljeni, svjedokinja je odgovorila kako misli da jeste, ali da nije sigurna, navodeći kako je optuženi dobar, iskren i pošten.

Suđenje se nastavlja 10. septembra, prenosi BIRN BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.