11.9.2019. 13:03
2
Salić: Stanje u Zavodu Pazarić je katastrofalno, obaviještene i policijske agencije
Dolaskom u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić zatekao sam katastrofalno stanje, rekao je novinarima u Parlamentu FBiH Redžep Salić, direktor Zavoda koji je na toj funkciji četiri mjeseca.

Izvještaj o radu Zavoda na dnevnom je redu četvrte redovne sjednice, a prema najavama zastupnika on će skoro sigurno biti oboren.

“Djeca i štićenici u Zavodu žive u jako lošim uslovima, a radnici koji su heroji rade u nemogućim uslovima s veoma malom plaćom. Dolaskom sam zatekao nadogradnju u Zavodu, a samo na jednoj zgradi izgrađenoj bez ikakve građevinske i urbanističke dozvole ima 300.000 KM razlike u izvođenju radova. Ustvari, to je samo krov a ne zgrada i razliku je utvrdio sudski vještak”, poručio je Salić. 

Dodao je da je o svemu obavijestio FUP, SIPA-u i Tužilaštvo BiH. 

“Ono što sam vidio da djeca imaju tri obroka i da za 15 godina meni nije promijenjen. Nisam mogao vjerovati da su ljudi na takav način odnosili se prema djeci. Nove kuće napravljene donacijom i sredstvima ministarstva i Zavoda, nemaju izolaciju, pa djeca žive u vlazi. Niti jedan objekat izgrađen u zadnjih 10 godina nema urbanističku i građevinsku dozvolu”, poručio je Salić. 

Kako kaže, kriminal i loš odnos mora se ispitati  i ispraviti. 

“Ako se ja budem samo bavio time, ja ću zaboraviti na 349 štićenika, od tri do 83 godine. Okrenuo sam potpuno ploču i želim da Zavod bude po evropskim standardima a da štićenici žive život dostojan čovjeka”, zaključio je Salić. 


(NAP/Amila Alijagić)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.