23.9.2019. 18:44
0
Sud zvanično saopćio: Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj
Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj. Vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku prema kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj zato što za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, saopćeno je danas iz ove institucije.

Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog Zdravka Mamića, a potvrdilo ga je Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela III za opći kriminal.

Saopćenje Suda BiH prenosimo u cijelosti:

- Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela III za opći kriminal, u postupku po zamolnici pravosudnih organa Republike Hrvatske od 11. juna 2019. godine, za izručenje potraživanog Zdravka Mamića u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici koja potraživanog tereti za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruženje, opisano i kažnjivo po članu 328. stav 1. KZ R. Hrvatske, krivičnog djela zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenog u zločinačkom udruženju iz člana 246. stav 1. i 2. u vezi s članom 329. stav 1. tačka 4. KZ R. Hrvatske, krivičnog djela zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja iz člana 246. stav 1. i 2. u vezi s članom 329. stav 1. tačka 4. u vezi s članom 52. KZ R. Hrvatske, a sve u vezi s članom 51. KZ R. Hrvatske, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje potraživanog u smislu člana 45. stav 1. u vezi sa članom 40. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, donijelo je rješenje kojim je potvrđeno rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine.

Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog Zdravka Mamića. Analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, prvostepeni sud utvrdio je da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje vlastitog državljanina s obzirom na to da krivično djelo za koje se potraživani potražuje, nije propisano kao krivično djelo krivičnopravnim zakonodavstvom BiH - navodi se u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.