27.9.2019. 14:44
0
Nevažeća diploma direktora OSA-e: Očekuje se zasjedanje Zvizdića, Šarovića i Bevande
Ministarstvo za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a odbilo je žalbu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci i potvrdilo nalaz inspekcije te poništilo diplomu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, pišu mediji u Republici Srpskoj.

Inače, Mehmedagiću mandat ističe 19. novembra ove godine, a šta će do tada dešavati niko sa sigurnošću ne može reći.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine nikada nije imenovana, kao ni druge komisije u Parlamentu BIH, jer je SNSD odbio dostaviti imena članova komisija dok se ne formira vlast.

Bivši članovi ove Komisije nisu raspoloženi za priču, izuzev komentara kako je porazna činjenica da godinu od izbora Parlament ne radi.

Iz Vijeća ministara BiH nisu mogli potvrditi da li će se eventualno sastati Izvršni obavještajni odbor kako bi se iznašlo rješenje za ovu situaciju. Ovaj odbor čine predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Po Zakonu o OSA-i BiH generalnog direktora OSA-e i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i u konsultacijama s članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Član 18. Zakona o Vijeću ministara BiH nalaže da Vijeće ministara BiH odluke o imenovanjima donosi konsenzusom. Ukoliko konsenzus ne postoji, odluka se donosi većinom glasova, s tim što ta većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Inače, početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve sigurnosne agencije su dostavile te podatke, osim OSA-e. Nakon toga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo Inspektoratu RS-a da provjeri Mehmedagićevu diplomu i tada su utvrđeni brojni propusti.

Ranije se Mehmedagić branio kako je njegova diploma uredno stečena te da ova afera predstavlja pokušaj da se preko Inspektorata RS diskredituju direktor i OSA BiH.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.