6.10.2019. 10:43
2
Dodik otkrio kako zamišlja RS u budućnosti i poručio: Je*eš Vuka Draškovića, u Sarajevo moram, a Beograd obožavam
Ne možete da natjerate nekog da nešto voli ako to ne voli, kazao je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a u intervjuu za Kurir. Na upit da ocijeni imenovanje Richarda Grenella za izaslanika u pregovorima Kosova i Srbije kazao je da nema pozitivna iskustva sa izaslanicima iz Amerike.

Republika Srpska i njena budućnost isključivo su vezane za stabilnost i mir, i za pravo da RS odlučuje političkim sredstvima o svojoj poziciji i sudbini. Svima je danas jasno kakva bi odluka bila da jednog dana ljudi u RS imaju priliku da se izjasne. Gradimo upravo tu atmosferu i priliku, jednog dana narod će se opredijeliti o statusu RS. Taj status možemo da prepoznamo već danas, naravno da se podrazumijeva potpuna integrisanost sa Srbijom. Ukoliko nastave i održe pritisak zbog Kosova, RS ima legitimno pravo da pojača svoje zahtjeve za utvrđivanje statusa, kazao je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za Kurir odgovarajući na pitanje kako zamišlja budućnost RS - kao samostalnu državu, dio Srbije ili nešto treće.

Naglasio je Dodik i to da je u Srbiji i Beogradu više nego u Sarajevu.

"Sarajevo je mjesto u koje ja moram, Beograd je mjesto u koje ja volim da idem. To je prirodno. To da li se nekome sviđa ili ne sviđa, to su neki beogradski kvaziintelektualci, njihov je problem što u tome vide nešto loše. Veoma je važno da RS i Srbija imaju bliske odnose i saradnju, to je danas na najvišem mogućem nivou. RS svim svojim kapacitetima stoji na međunarodnom planu iza Srbije, kao što Srbija pomaže u razumijevanju pozicije RS. Ne možete da natjerate nekog da nešto voli ako to ne voli. Ja nisam ljubitelj Sarajeva, niti sam ljubitelj BiH. Beograd obožavam, volim, poštujem i navijam za Srbiju svim silama", izjavio je Dodik.

Osvrnuo se i na činjenicu da ni godinu nakon izbora još nije formirana vlast na nivou BiH, te istakao da RS ne utiče na to u nekoj posebnoj mjeri.

- RS ima svoj jasan i stabilan institucionalni život, Vlada ima gotovo dvotrećinsku podršku u parlamentu, radi svoj posao u skladu sa planom i programom. Ostvarujemo rast ekonomije, i ne osjeti se da ne rade organi BiH, kazao je i dodao kako "neformiranje Savjeta ministara pokazuje da nam i ne treba takav organ".

Na konstataciju novinara da je Vuk Drašković je nedavno izjavio da "ovaj Dodik nije onaj pravi Dodik", Dodik je kazao: Je*eš Vuka Draškovića, meni je ispod časti da ga uopšte komentarišem.

Na upit da ocijeni imenovanje Richarda Grenella za izaslanika u pregovorima Kosova i Srbije Dodik se osvrnuo na imenovanja Palmera "za nekog specijalnog izaslanika".

"Razumijem da je on bio predstavnik državnog sekretara, a ovaj je imenovan u ime predsjednika SAD Donalda Trumpa. Ne znam ko je on, ali odnos koji treba da se završi jeste odnos između Beograda i Prištine. Nemam pozitivna iskustva sa izaslanicima iz Amerike. Ovde je bio Holbruk. Srbija nema nijednog razloga da se brine, ima svoj jasan stav. Bilo bi dobro da se sada od Rusije i Kine traži imenovanje specijalnog izaslanika, pa da vidimo onda kako ćemo te stvari rješavati. Amerika se pokazala kao zemlja koja je štitila priču o nelegalnom proglašenju Kosova državom", kazao je Dodik.


(Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.