7.10.2019. 15:48
4
"Sramotno je podvaljivati kako medicinska sestra ima 1.500 KM plaću, sve se može provjeriti"
Protesti nekoliko stotina okupljenih radnika u zdravstvu, podržanih od članova Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja, ali i građana, završeni su nakon dvosatnog okupljanja ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo bez ijednog incidenta.

Okupljeni radnici u zdravstvu i prosvjeti, "naoružani" pištaljkama i uzvikujući: "izađite napolje," "napolje Forto," "napolje ministrice Amela Sofić," "izađite napolje, kako vas nije stid, heroji u bijelom vas čekaju, mi smo u ratu spašavali živote..." tokom čitava dva sata očekivali su da im se neko obrati ispred Vlade KS. Međutim, to se nije desilo.

- Ovako nešto smo i predvidjeli. Mi se od februara sa njima, da se tako izrazim, "natežemo“, ali bez ikakvih rezultata. Međutim, mi smo danas pokazali da smo ljudi, jer je protest prošao dostojanstveno i bez ijednog incidenta. No, to nikako ne znači da ćemo stati. Već u ponedjeljak imamo Skupštinu Sindikata radnika u zdravstvu KS, koje je naše najviše tijelo, na kojoj ćemo donijeti odluku kako ćemo se dalje ponašati. Do tada naši radnici i dalje su u generalnom štrajku. Mi smo nažalost danas izašli na ulicu da tražimo svoja prava, i nažalost pacijenti, naši sugrađani, zbog toga trpe, ali ne odustajemo - kazao je nakon protesta dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata.

Komentarišući današnje saopćenje Vlade Kantona Sarajevo, Selimić je kazao kako neke njegove dijelove, najblaže rečeno, ne razumije.  

- Ministrica Sofić je, kako stoji u saopćenju izjavila kako ona može potpisati ono što već imamo. Dakle, nepravda oko koeficijenata i dalje ostaje. S druge strane u tom istom saopćenju premijer Edin Forto poziva da oba sindikata, Sindikat radnika u zdravstvu KS i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja, donesu svoje zahtjeve. Stvarno ih ne razumijem, koliko se god trudio. Pa, mi od februara sa njima pokušavamo doći do rješenja, od februara oni znaju naše zahtjeve, šta im sad trebamo donijeti - pita Selimić.

Na pitanje da prokomentariše sadržaj online-poeticije, koja je prošle sedmice pokrenuta, a u kojoj između ostalog stoji, kako medicinske sestre u Kantonu Sarajevo imaju plaću od 1.500 KM, plus topli obrok i naknada za prijevoz, Selimić je kazao kako je to sramno. 

- Sve je to instrumentializirana opstrukcija sa dobro urađenim, ali već viđenim scenarijima, jer su sve tople vode već izmišljene. U najmanju ruku sramota je to što je navedeno, jer se svačija plaća može provjeriti bez ikakvih problema. Kad hoćete da izračunate plaću medicinske sestre  2,60 KM, što je osnovna neto satnica, pomnožite sa koeficijentom kojeg imaju medicinske sestre koji u ovom trenutku iznosi 2,40, a onda sve to pomnožite sa 163 sata koliki je mjesečni prosjek. Rezultat je plaća medicinske setre. Kad hoćete da izračunate plaću ljekara 2,60 maraka pomnožite sa koeficijentom koji je sad 5,10, a onda to sve pomnožite sa 163 sata. Dobit ćete osnovnu netu plaću specijaliste. Tu se ne može ništa slagati. Kako poslije toga komentarisati sadržaj peticije, nego da se sve diglo protiv nas, a tačno se vidi i odakle. Međutim, nije im uspjelo, niti će – zaključio je Selimić.

Podsjetimo, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu u prethodnom periodu održali su nekoliko sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade KS, ali se ni na jednom od njih nisu uspjeli ništa dogovoriti.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, a članovi su prvobitno tražili povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te izjednačavanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS, za šta je potrebno oko 31 milion KM.

Međutim, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS napravili su ustupak Vladi KS i početkom prošle sedmice odustali od povećanja satnice.

- Od satnice smo za sada odustali, ali od koeficijenta ni po koju cijenu, jer je to jedini način da se ispravi nepravda koju je, nekadašnji premijer Vlade KS, a sadašnji predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković donio, a to je da je 2017. godine nekima povisio koeficijente, a nekima nije - pojasnio je ranije za Faktor Selimić.

Nakon što su protekle srijede održali zadnji sastanak sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, na kojim se nisu uspjeli dogovoriti ni oko povećanja koeficijenta, Sindikat radnika u zdravstvu KS donio je odluku o izlasku na današnje proteste, piše Faktor.


(Admir Oručević)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.