9.10.2019. 21:15
1
Nijednog Bošnjaka među kandidatima: Kandidati za direktora SIPA-e prošli sigurnosne provjere, intervjui krajem mjeseca
Intervjui sa četiri kandidata za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) bit će obavljeni krajem ovog mjeseca, saznaje Novinska agencija Patria.

Nakon što su 23. septembra otvorene pristigle prijave, a od pet su četiri ispunjavale uslove, uslijedile su sigurnosne provjere za preostale kandidate. Danas je stigla i posljednja tražena provjera. 

U utrci za direktora SIPA-e su Perica Stanić, aktuelni direktor kojem mandat ističe početkom novembra, Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske, Žarko Laketa, bivši čelnik policije u Trebinju i Goran Zubac, smijenjeni direktor SIPA-e.

Za izbor novog direktora SIPA-e bit će ključan intervju, ali i iskustvo kandidata. 

Javnost je ostala iznenađena da se na konkurs uopšte i prijavio Goran Zubac koji je u martu 2015. godine kao direktor SIPA-e osuđen za nesavjestan rad u službi jer je tokom protesta u Sarajevu 7. februara 2014. godine odbio poslati Specijalnu jedinicu kao ispomoć drugim policijskim agencijama. Tog dana zapaljena je zgrada Predsjedništva BiH, Vlade KS, Općine Centar. Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Zubca te je 16. jula 2015. godine potvrdilo presudu kojom je osuđen na uslovnu kaznu, odnosno godinu zatvora ukoliko u roku od dvije godine počini novo krivično djelo. Zubac je početkom avgusta 2015. godine smijenjen s pozicije direktora SIPA-e. U ljeto ove godine iz krivične evidencije Zubcu je brisana presuda. 

NO PS BiH nakon provedene procedure listu najuspješnijih kandidata proslijedit će ministru sigurnosti BiH koji Vijeću ministara BiH predlaže jedno ime i vrši se imenovanje. 

Članovi NO PS BiH su: predsjednica Tatjana Klječanin Martić, prvi zamjenik predsjednice Enes Obralija, drugi zamjenik Mato Jozić, članovi Adisa Begić, Nikola Džambas, Ljubomir Kuravica, Ilma Mehić-Jusufbašić, Mate Miletić, Vladimir Jurišić.

(Patria)

SIPA
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.