16.10.2019. 17:15
0
Komšić pozdravio angažman P.E.N Centra Hrvatske o Nobelovoj nagradi Handkeu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je izjavu hrvatskog P.E.N Centra u kojoj se navodi da je odluka Švedske kraljevske akademije da Nobelovu nagradu za književnost ove godine dodijeli književniku Peteru Handkeu u suprotnosti s izvornom idejom Nobelove nagrade.

Komšić je kazao da je potpuno saglasan sa ocjenom hrvatskih književnika iz P.E.N Centra kako je "sramotno da Švedsku akademiju nije briga što se radi o piscu koji je ubijanje ljudi i opsadu Dubrovnika nazivao "Dubrovačkim ljetnim igrama", žrtve Vukovara u opsadi prikazivao kao krvnike sebe samih, a tako i žrtve opsade Sarajeva te je iznosio neistine o logorima i bio apologet genocida u Srebrenici", saopćeno je iz Komšićevog Kabineta.

Komšić je pozvao i bosanskohercegovačke književnike i udruženja, koji djeluju na polju književnosti da se, imajući u vidu ozbiljnost situacije, angažiraju na način kao što se angažirao P.E.N  Centar Hrvatske.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.