17.10.2019. 21:05
0
Tegeltija odgovorio Udruženju BH novinari: Cijenim novinarsku profesiju i ne razumijem koji dio mog teksta je uvredljiv prema medijima
Predsjednik Visokog szdskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija reagirao je na protestno pismo koje je ovoj instituciji danas upućeno s adrese Udruženja BH novinari.

Kao što je poznato, Udruženje BH novinari uputilo je protestno pismo zbog neprofesionalne i institucionalno nedopustive komunikacije sa novinarima i medijima u BiH, uključujući i personalne komentare članova VSTV-a putem društvenih mreža na novinarska pitanja o događajima od značaja za javnost.

“Povodom Vašeg protestnog pisma, u kojem me pominjete, protestvujući očito i zbog mog autorskog teksta pod nazivom ‘Slobodni i nezavisni mediji ili ipak samo medijske sponzoruše’, u kojem sam se bavio problemom medija u BiH, nalazim potrebnim da Vam lično odgovorim na dio pisma koji se odnosi na mene i na ovaj moj autorski tekst”, navodi Tegeltija na početku svog obraćanja.

Dodaje da na dio protestnog pisma kojim Udruženje BH novinari izražavaju nezadovoljstvo institucionalnim odnosom VSTS i njegovih predstavnika prema medijima, bit će institucionalno odgovoreno, te se on u ovom svom odgovoru s tom materijom neće baviti.

“Kao neko ko izrazito cijeni novinarsku profesiju i njen društveni značaj, teško mi je da razumijem u kojem dijelu moga teksta nalazite uvredljiv ili napadački odnos prema medijima ili novinarima, izuzev ukoliko vaša tendencija nije da ustvrdite da su svi oni koji sebe nazivaju novinarima ili medijima po automatizmu čestiti, pošteni, profesionalni i nezavisni. Naprotiv intencija moga teksta je upravo diferencijacija između novinara sa jedne strane i propagandista i kvazinovinara sa druge strane. Krajni cilj takve diferencijacije je suštinska zaštita digniteta i integriteta novinarskog posla i medijske scene u BiH uopšte, što bi trebao biti i Vaš cilj”, poručio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, iz protestnog pisma Udruženja BH novinari proizilazi da odriču postojanje te diferencijacije, a “upravo bi ste vi trebali biti esnafsko udruzenje koje bi kroz svoju aktivnost trebalo ukazivati između ostalog i na takve pojave”.

“Takvo apologiziranje čistote i bezgrešnosti novinarske profesije u BiH samo degradira novinarsku profesiju i sve ono što bi ona trebala biti. Takvo apologiziranje degradira same novinare jer ih trpa u isti koš sa propagandistima i kvazinovinarima. Na kraju krajeva, takvo apologiziranje čistote i bezgrešnosti novinarske profesije nije ni blizu istini, koju prepoznaje svaki polupismen čovjek u BiH a tako nešto je prepoznalo i mišljenje Evropske Komisije, koje sam citirao i na koje sam se pozvao u tom autorskom tekstu. Upravo bi esnafska udruženja novinara u BiH morala prepoznavati i reagovatil na takve devijacije, koje nužno kontaminiraju cijeli medijski prostor u BiH i uskraćuju pravo javnosti na objektivno informisanje. Možda griješim, ali ne sjećam se ni jednog slučaja Vaše reakcije na identifikaciji takvih pojava u medijskom prostoru, zbog čega teško da vam se može dodijeti epiitet principijelnosti i konzistentnosti”, naglasio je Tegeltija.

Pojasnio je da je u svom autorskom tekstu nije pomenuo niti jedan medij ili novinar pojedinačno, nego je se on bavio pojavom u medijskom prostoru.

“Toj pojavi sam dao žargonski i kolumnističkom izražaju potpuno primjeren i javnosti prepoznatljiv termin ‘medijske sponzoruše’, iza kojeg i dalje u cjelosti stojim, kao uostalom i iza cijelog tog autorskog teksta. Naravno, puno se propagandista, kvazinovinara i kvazimedija prepoznaje u tom žargonskom terminu ‘medijske sponzoruše’, a prepoznaju ih i drugi, ali to već nije moj problem. O tom nemam obavezu da vodim računa, jer istina često boli, ali i oslobađa”, zaključio je Tegeltija.

(Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.