23.10.2019. 14:47
0
Salkić: Sud je utvrdio da postoji diskriminacija Bošnjaka u obrazovanju u RS
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozvao je predsjednicu RS Željku Cvijanović da osigura provođenje ustavnih odredbi u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

- U obrazovnom procesu u ovom entitetu se provodi diskriminacija, jer se koristi neustavan termin srpski jezik, kao naziv za jezik srpskog naroda, a u isto vrijeme se ne dozvoljava bošnjačkom narodu da za svoj jezik koriste naziv bosanski jezik ili se nameće naziv bošnjački jezik – rekao je Salkić.

Da postoji diskriminacija u obrazovnom procesu u ovom entitetu utvrdio je, podsjeća, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, koji je naložio Vrhovnom sudu entiteta da donese odluku kojom će biti naloženo vlastima entiteta da otklone diskriminaciju bošnjačke djece u Vrbanjcima u Kotor-Varoši.

- Pozivam vlasti u ovom entitetu da prestanu provodi sistemsku diskriminaciju nad Bošnjacima i da konačno prihvate Bošnjake kao ravnopravne građane ovog entiteta. Mi smo se vraćali da živimo na svojim ognjištima nakon progona i genocida nad nama, vraćali smo se da živimo u miru, ali nikada nećemo odustati od naše borbe za ravnopravnost, istinu i pravdu. Vlast u ovom entitetu to mora prihvati kao činjenicu i da se ponaša prema svim građanima jednako, što trenutno nije slučaj – ukazao je Salkić. 

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović jučer je ustvrdila da niko nije diskriminiran po pitanju jezika, koje je Ustav RS prepoznao kao maternje.

- Niko nije diskriminiran, pošto postoje jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i, prema tome, za mene je ta priča jasna - rekla je Cvijanović u povodu prezentacije Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Јahića, koju je podržao potpredsjednik Ramiz Salkić.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.