28.10.2019. 19:57
0
Dodik uoči odlaska u Brisel: Ako se nastavi uslovljavanje, onda ćemo reći da nećemo biti dio vlasti
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će sutra u Briselu razgovarati o formiranju vlasti u BiH.

"Formiranje vlasti je već degutantna tema. Ozbiljna šteta je napravljena čitavom društvu i RS trpi zbog neformiranja vlasti, ali niko ne mora da računa da je nama vlast toliko privlačna da bismo uništili institucije manjeg bh. entiteta", poručio je Dodik te naglasio da treba odbaciti uslovljavanje u procesu formiranja vlasti i upozorio da će SNSD, ukoliko to potraje izvjesno vrijeme, javno reći da ne želi da bude dio vlasti.

"Uslovljavanje su prihvatili neki predstavnici međunarodne zajednice priklanjajući se bošnjačkim naporima da nametnu određene odluke koje bi trebalo da budu donesene u vezi s nacionalnim godišnjim planom za NATO (ANP). To i ne može biti nacionalni plan, jer u BiH žive najmanje tri naroda", rekao je Dodik.

Ponovio je da je Republika Srpska protiv članstva u NATO-u, da neće prihvatiti aktiviranje Akcionog plana za članstvo u ovom savezu niti slanje ANP-a.

"Određene oblike saradnje s NATO-om već imamo, to ima i Srbija, pa čak i Rusija i u tom obliku nam saradnja ne predstavlja problem. Ali, da uradimo bilo šta što bi ličilo na ANP, za nas je neprihvatljivo i mi to nećemo uraditi. Ukoliko oni misle da treba da istrajavaju na tom zahtjevu, onda neka biraju druge partnere. Neki iz Republike Srpske su se ohrabrili da to urade. Mi vodimo principijelnu i jasnu politiku koja ne ostavlja dilemu. Sigurno to nećemo uraditi", jasan je Dodik.

Inače, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović sastat će se sutra u Briselu s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvat će oproštajnoj večeri koju za lidere zapadnog Balkana priređuje visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).


(Patria/Admir Oručević)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.