31.10.2019. 14:01
0
Oglasili se iz Općine Centar zbog rušenja objekta na Gorici: Investitor objekta na Gorici nije imao potrebne dozvole
FOTO: Dnevni Avaz
Općina Centar Sarajevo oglasila se danas saopćenjem za javnost u vezi s uklanjanjem nelegalno izgrađenog objekta na Gorici, u kojem navodi kako investitor tog objekta nije imao potrebne dozvole.

- Odlučna u namjeri da suzbije nelegalnu gradnju Općina Centar putem inspektorata vodi aktivnu kampanju kontrole terena i gradnje objekata na svom području - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, tokom kontrole u naselju Gorica utvrđeno je da je započeta izgradnja objekta investitora F. R. koji nije pribavio potrebne dozvole, te je u skladu s time inspektorat pokrenuo zakonom predviđene procedure.

- Uprkos, upozorenjima investitor se oglušio i nastavio izgradnju objekta u neposrednoj blizini parka u Ulici Dajanli Ibrahim-bega koji je uređen u organizaciji Općine Centar. S obzirom na to da je riječ o potpuno nelegalnom objektu, a nakon provedenog postupka inspektorata, Općina Centar je izdala nalog za uklanjanje građevine  koje je izvršeno 22. oktobra - ističe se u saopćenju.

Iz Općine Centar napominju da je prije rušenja ovog, na području ove općine putem Inspektorata, uklonjen veći broj objekata u 2019. godini koji nisu imali pravosnažne građevinske dozvole, te dodaju da se ova lokalna zajednica snažno zalaže za urbanizaciju i izgradnju, "ali upućujemo apel svim investitorima da prije bilo kakvog početka radova pribave potrebne saglasnosti, te da se u toku izgradnje pridržavaju izdatih dozvola".

Istovremeno, naglašavaju da je zakon za sve isti te da ne žele u spomenuti slučaj miješati nacionalnost koja nema nikakve veze sa provođenjem zakona i vladavine prava.

- Ono što želimo naglasiti je da u romskom naselju na Gorici namjeravamo u narednom periodu graditi dvije nove lamele u kojima će biti smještene porodice, te na planskim osnovama dalje razvijati naselje koje je u proteklih nekoliko godina dobilo jednu sasvim novu sliku - navodi se u saopćenju.

Iz Općine podsjećaju da se radi o lokalnoj zajednici koja je u proteklom periodu pokazala visok stepen senzibiliteta prema  sugrađanima Romima te da je kroz niz projekata dokazala da se zalaže za potpuno uključivanje Roma u sve segmente društvenog života, ali i potpunu ravnopravnost, te pružanje jednakih mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava.

Nadalje se navodi, kako je Općina Centar prva lokalna zajednica u BiH koja je usvojila lokalni akcioni plan za rješavanje problema Roma na svom području za period 2017-2020. godine, a koji obuhvata obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje kulturne baštine Roma.

- Između ostalog, Općina Centar izdvaja sredstva za prekvalifikaciju/dokvalifikaciju i vanredno školovanje pripadnike romske nacionalnosti, te socijalno ugroženih osoba u cilju pronalaska odgovarajućeg zaposlenja. Za stimulisanje učenika Roma na redovno pohađanje nastave, Općina Centar Sarajevo je u 2019. godini izdvojila 8.500 KM, a pomoć je dobilo 85 učenika. Sredstva su namijenjena za nabavku knjiga i školskog pribora neophodnog za usvajanje nastavnih sadržaja - navodi se.

Kako se, također, navodi, općinskim budžetom izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 32.994 KM za kupovinu đačkih torbi i školskog pribora za sve prvačiće, a u školskoj 2019/2020. godini, u prvi razred osnovne škole upisano je 14 učenika Roma.

- Svake godine u skladu s postojećim Pravilnicima, provodi se stipendiranje učenika srednjih škola i studenata, a pravo na istu ostvari i određeni broj aplikanata romske populacije - navodi se u saopćenju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.