4.11.2019. 8:28
0
Ukraden sigurnosni kabl linije na dvosjedu: Kamera će otkriti ko je presjekao sajlu?
I dok su Bosanci i Hercegovci očekivali vijesti kako se užurbano sprema zimska sezona na sarajevskim olimpijskim ljepoticama Bjelašnici i Igmanu, prvog dana vikenda odjeknula je vijest o sabotaži. Rukovodstvo Kantonalne javne ustanove ZOI ‘84 javnost je obavijestilo o tome kako se posljednjih dana dešavaju pokušaji sabotaže pripreme zimske sezone.

Raspuštanje osiguranja

Jučer smo posjetili Bjelašnicu da bismo vidjeli kakvo je trenutno stanje. Na kiši planina je bila tmurna i sablasno prazna. Jedan od rijetkih kojeg smo zatekli bio je v. d. direktora Ski-centra Bjelašnica i Igman Sanin Smajić, koji nam je detaljnije pojasnio šta se dešavalo prethodnih dana.

- Dolaskom na lice mjesta, naš električar koji vodi trenutno kompletan sistem remonta liftova i žičara uočio je da je sigurnosni kabl linije na dvosjedu od stuba 5 do stuba 11 otuđen, tačnije nekih 650 metara kabla. Zbog toga se sada ne može raditi remont dok ne nabavimo kabl i dok policija ne završi svoj posao na ovom lokalitetu, priča Smajić.

Pitali smo ga i ko je nadležan da osigurava planinske prostore.


- Prošli menadžment firme ZOI ‘84 je raspustio Službu unutrašnje zaštite i sada smo spali na 14 ljudi s kojima moramo opsluživati sigurnost Zetre, stare direkcije, Velikog i Malog polja, Babinog dola, što je nemoguće uraditi sa 14 ljudi. Raspuštanjem unutrašnje zaštite bivši menadžment je angažovao zaštitarsku agenciju Sword. Mi ni na jednoj instalaciji nemamo fiksno ko je zadužen za sigurnost, već, recimo Sword čuva lokaciju Babinog dola. Prije nekoliko godina smo imali tzv. rangere koji su patrolirali po planini poslije 16 sati. Danas toga nemamo. Treba vidjeti s policijom da li da oni obezbijede patrolu, jer ni rangeri svakako nisu ovlašteni da zaustavljaju i pregledaju vozila. To može samo policija, naglašava Smajić.

Jučer smo razgovarali i s direktorom ZOI ‘84 Kenanom Magodom. Rekao nam je da je sve prijavljeno MUP-u Kantona Sarajevo.

- Sutra imamo sastanak s policijom i tražit ćemo uvid u kamere koje su postavljene na Bjelašnici. Nije to toliko frekventno, pa ćemo pokušati da identifikujemo počinioce. Radi se o kamerama Moje TV, mislim da postoji i jedna kamera koja direktno snima dvosjed i vjerujem da može pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja, istakao je za Oslobođenje Magoda.

Ne bi se upuštao, kaže, u nagađanja ko bi mogao izvršiti ovakvo djelo pred početak priprema zimske sezone.

Policijska patrola
- Žalosno je da u našoj zemlji živi neko ko je ovo spreman uraditi. Nedjelo čovjeka, kako god. Sanirat ćemo nastalu štetu, ali nije to dugoročno rješenje. Dugoročno rješenje je da mi napravimo patrolu s policijom Kantona Sarajevo koja će biti učinkovita u sprečavanju kriminala i sabotaža, navodi on.

Konstatuje kako ovo neće usporiti pripreme za predstojeću sezonu te dodaje da Bosanci i Hercegovci nemaju razloga za brigu prilikom dolaska na planine kada počne sezona.

- Apsolutno nas neće usporiti, to je posao za jedan dan. Od trenutka kada dobijemo dozvole nadležnih inspekcija mi ćemo garantovati sigurnost građanima na planinama i nesmetan rad žičara, zaključuje Magoda, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.