4.11.2019. 15:52
0
Ibrahim Hadžibajrić poručio: Objekat i dalje propada, u njega se ne ulaže i rade se samo tzv. ‘kozmetički zahvati’
Povodom obrušavanja dimnjaka kasarne Jajce i nanošenja materijalne štete stanovnicima ulice Tabijska na Vratniku, Općina Stari Grad Sarajevo poziva na hitnu reakciju Gradske uprave Grada Sarajevo, kako bi se ovakvi slučajevi spriječili, te izbjegle dalekosežnije posljedice. Neulaganje i neodržavanje kasarne Jajce dovelo je do toga da je objekat u veoma lošem stanju, te ugrožava ne samo imovinu, nego i živote stanovnika.

Općina Stari Grad pokušavala je riješiti problem kasarne Jajce – neperspektivne vojne imovine, više od deset godina, tražeći od Vlade Federacije BiH da ovaj objekat ustupi Općini Stari Grad na korištenje.

Namjera je bila zaštititi Jajce kasarnu od daljeg propadanja i dati joj namjenu sukladno sadašnjim tržišnim uvjetima, te objekat i okolnu saobraćajnicu staviti u funkciju. Zahtjevi su Vladi FBiH upućivani još od 2008. godine, a održano je i nekoliko sastanaka sa svim nadležnim institucijama, međutim, nikada nije bilo volje ni spremnosti da se ovaj objekat vrati Općini Stari Grad na raspolaganje.

Povodom obrušavanja dijela kasarne Jajce oglasio se i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić koji je ponovio da je Općina još od 2008. godine tražila ovaj objekat, te istakao kako se problem mogao davno riješiti.

“Prije nekoliko godina Komisija za državnu imovinu BiH je donijela odluku da se Jajce kasarna izuzima od zabrane raspolaganja državnom imovinom i da će se dalje raspolaganje objektom vršiti isključivo na način i po postupku propisanom važećim propisima svih nivoa vlasti u BiH. Tada smo održali sastanak u Općini Stari Grad i dogovorili da još jednom zatražimo od Vlade FBiH da donese odluku o pravu raspolaganja nad objektom Jajce kasarna u korist Općine“, kazao je Hadžibajrić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji su tada potvrdili da postojeća planska dokumentacija nije u koliziji sa eventualnim zahvatima na ovom objektu, a postojala je i okvirna procjena rekonstrukcije objekta.

„Tada smo računali da bi rekonstrukcija objekta, kao kulturno-historijskog spomenika, koštala oko 12-13 miliona eura. Međutim, kompletan projekat rekonstrukcije objekta, uz uređenje enterijera u zavisnosti od njegove nove namjene, zatim rekonstrukcija putne infrastrukture, te eventualna izgradnja kosog lifta do objekta, koštala bi puno više, oko 25-30 miliona eura. Nije tajna da smo imali zainteresovane investitore, a predlagali smo i raspisivanje međunarodnog tendera“, pojasnio je Hadžibajrić.

Vlada FBiH i pored svega navedenog nikada nije donijela odluku u korist Općine Stari Grad. Umjesto toga, Vlada FBiH dala je, početkom ove godine, na privremeno korištenje kasarnu Jajce Gradu Sarajevo na period od 49 godina.

“Danas imamo ovo što imamo, objekat i dalje propada, u njega se ne ulaže i rade se samo tzv. ‘kozmetički zahvati’, uklanjanje rastinja i osvjetljavanje, a zidovi se ruše i prijeti stalna opasnost. Rješenje nije upravljanje objektom, nego raspolaganje, kako sam od početka naglašavao. Samo u tom slučaju moguća su ulaganja, rekonstrukcija, investiranje…sve ostalo je samo zadržavanje postojećeg stanja. Ali, pošto je Grad Sarajevo dobio tu nadležnost, zahtijevamo od njih da izvrše sanaciju i zaštite građane od stalne opasnosti koja im prijeti”, poručio je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad i dalje smatra da je za kasarnu Jajce najbolje rješenje dati je na raspolaganje ovoj lokalnoj samoupravi koja bi, u skladu sa svojim nadležnostima, našla najbolje rješenje za status ovog objekta, zaštitila ga kao dobro graditeljskog naslijeđa i stavila u privrednu funkciju.

Pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović i pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić obišli su rano jutros mjesto obrušavanja zida kasarne Jajce nakon čega je na teren izašla i Služba civilne zaštite Općine Stari Grad. U cilju upozoravanja građana na opasnost na ovoj lokaciji, Civilna zaštita postavila je danas table i trake upozorenja.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.