13.11.2019. 18:15
0
Borba protiv siromaštva: Parlamentarci se pitaju radi li BiH na Agendi 2030?
Bosna i Hercegovina, kao država članica Ujedinjenih nacija, usvojila je Agendu 2030. i obavezala se na njenu provedbu.

Svijet bez siromaštva, gladi, s adekvatnom zdravstvenom njegom, obrazovanjem, mirom, pravdom, smanjenjem nejednakosti, dostojanstvenim radom i očuvanjem klime samo su neki od ciljeva na koje se čovječanstvo obavezalo da će ispuniti do 2030. godine. 

Revizija učinka pokazala je da naša država dosad nije učinila praktično ništa.

Na temelju ove priče delegat Doma naroda PSBiH Denis Bećirović danas je uputio inicijativu u kojoj zadužuje Vijeća ministara da najkasnije u roku od 60 dana od usjavanja ove inicijative u Dom naroda PSBiH pripremi i u parlamentranu proceduru dostavi cjelovitu Informaciju o dosadašnjoj realizaciji Agende 2030 koju je usvojila država Bosna i Hercegovina, kao članica Ujedinjenih nacija, s prijedlogom konkretnih mjera i aktivnosti koje će doprinjeti realizaciji ciljeva održivog razvoja unutar države.

Države članice UN-a usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine na samitu održanom 25. septembra 2015. godine. Agenda sadrži 17 ciljeva održivog razvoja s namjerom eliminacije siromaštva, neravnopravnosti i nepravde. Ovi ciljevi se nazivaju i Globalnim ciljevima i predstavljaju nadogradnju Milenijskih razvojnih ciljeva usvojenih još 2000. godine.

Ured za reviziju institucija BiH objavio je reviziju učinka i zaključio da u početnoj fazi implementacija Ciljeva održivog razvoja, u četverogodišnjem periodu, od 2015. kada je Agenda 2030 usvojena do danas u BiH nisu osigurane osnovne pretpostavke za provođenje obaveza iz Agende.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.