16.11.2019. 18:11
0
Sattler: Čak 96 posto pomoći EU za BiH potrošeno je na brigu za migrante
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler rekao je da je EU od početka prošle godine pružila 36 miliona eura pomoći BiH, od čega je 96 posto potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje privremenim prihvatnim centrima Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra.

Sattler je naveo da je preostalih šest posto iskorišteno za pomoć BiH radi jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama te da u EU očekuju od vlasti BiH da zajedno rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održivih rješenja za pitanja migracija.

Dodao je da je primjer toga nedavna odluka vlasti u BiH o dodjeli dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

- Ova odluka smanjit će pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su migracijski priliv do sada nosili na svojim plećima. Ovo bi trebalo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak - smatra Sattler.

Dodao je da će EU nastaviti angažman da bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji s vlastima BiH.

Sattler je naveo da je Evropska komisija u kontaktu i s vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema azila, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuo je i da je EU opredijeljena da podrži policijske strukture u BiH da jačaju saradnju, koordinaciju i efikasnost da bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu sa međunarodnim i EU standardima.


(SRNA/Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.