21.11.2019. 18:20
0
Špijunska afera ugrozila odnose Rusije i Srbije
Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je u srijedu da se srbijanska Vojno-sigurnosna agencija (VBA) bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da je predsjednik Aleksandar Vučić zatražio istragu.

“Razgovarala sam s Vučićem, on je dao nalog VBA da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas”, rekla je Brnabić 'Blicu'.

“Blic” navod da je izjava srbijanske premijerke potvrda špijunske afere, u kojoj je prema navodima ovog medija ruski diplomata i pripadnik vojno-obavještajne službe Rusije Georgij Kleban akter snimke na kojoj se vidi kako daje novac visokopozicioniranom dužnosniku Srbije.

Isti izvor navodi da je snimka objavljena na Youtubu 17. Novembra, a njena autentičnost naknadno potvrđena. 

Na ove navode, danas je reagovala portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je danas na konferenciji za novinare kazala da je “snimak na kojem se vidi kako navodno ruski agent predaje kesu srpskom oficiru ‘provokaciju’ uoči važnih susreta na vrhu”.

"To je korištenje nekih tehnologija sa nekim ciljevima. Sada treba da se održe kontakti na visokom nivou, a već smo navikli da se sedmicu ili mjesec dana uoči takvih kontakata pojavljuju neki zanimljivi materijali, koji se predstavljaju kao senzacije", rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi, odgovarajući na pitanje novinara.

Na konstataciju agencije Beta da je BIA već potvrdila da je na videu Georgij Kleban koji je ranije bio pomoćnik vojnog atašea, a da je srbijanska vlada saopćila da je situacija ozbiljna, Zaharova je uz smijeh pitala da li je potvrđen identitet drugog čovjeka koji se vidi na snimku.

“Zašto nisu potvrdili?", upitala je Zaharova, dodajući da treba da budu potvrđenje sve činjenice, o kom je vremenu riječ i ko je na videu, te da će tek tada komentarisati.

Zaharova je rekla da ne razumije saopćenje srbijanske vlade da je situacija "veoma ozbiljna".

O čemu je riječ? Možete da mi objasnite šta znači da je situacija ozbiljna?", kazala je Zaharova.  Portparol Ministarstva vanjskih poslova Srbije nije odgovorila ni na pitanje kako sve to može da utiče na odnose Srbije i Rusije.

"Vi želite političke izjave? Ja nemam informaciju i to nije moj zadatak. Moj zadatak je da komentarišem činjenice", rekla je Zaharova. Dodala je da "nema namjeru" da se bavi komentarima stvari koje "očigledno imaju provokativnu prirodu".


(Patria / Lejla Trle)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.