5.12.2019. 11:30
0
Jelena Vitas je heroina Sarajeva: Odavanje počasti za doprinos u antifašističkoj borbi
Danas se navršava 100 godina od rođenja heroine Jelene Vitas, istaknute učesnice Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu, koju su zbog njenih antifašističkih aktivnosti uhapsile ustaške okupacione snage 1943, a zatim deportovale u zloglasni logor Jasenovac, gdje je ubijena.

Tim povodom danas će u parku prekoputa BKC-a, koji je u septembru nazvan po Jeleni Vitas, Općina Centar postaviti ploču s njenim imenom.

Jelena Vitas je bila aktivna u Narodnooslobodilačkom pokretu od početka okupacije Sarajeva 1941. Ustaše su je uhapsile 1942. i mučile i ispitivale u sjedištu Ustaške nadzorne službe (UNS). I pored najstrašnijih tortura, nije odala članove NOP-a, čije je brojne živote time spasila. Sredinom 1943. prebačena je u Jasenovac, gdje je pogubljena krajem 1944. Inicijativu da se park nazove po Jeleni Vitas podnio je Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer se sjedište UNS-a nalazilo u Ulici Ćemaluša u zgradi koja gleda na ovaj park, navodi se u saopćenju.

 Njegovu inicijativu su prethodno podržali zbor građana mjesne zajednice Trg oslobođenja Centar, Općinsko vijeće Centar i Skupština KS-a.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.