5.12.2019. 12:00
0
Program reformi BiH sutra se šalje u NATO
Sutra bi u sjedište NATO-a u Briselu trebao biti upućen Program reformi BiH prema ranijem dogovoru koji je postiglo Predsjedništvo BiH da se dan nakon imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pošalje taj dokument.

Prvobitno je to trebao biti Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO, ali zbog opstrukcija od strane SNSD-a i Milorada Dodika koji se protivi ulasku BiH u NATO, dokumentu je promijenjen naziv. Dokument još uvijek nije predočen javnosti, ali prema izjavama članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića on je prihvatljiv i partnerima iz NATO-a. 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš (HDZ BiH) iz stranačke centrale danas je uputila saopćenje u kojem se navodi da je od izuzetne važnosti nastavak saradnje Bosne i Hercegovine s međunarodnim partnerima, prije svega sa NATO-om.

„Sigurno je kako je proces suradnje s NATO-om, koji proteklih godina ima svoju pozitivnu dinamiku, uslijed političke krize u posljednjih 13 mjeseci i neformiranja Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine bio u određenom zastoju. Posljednjim političkim dogovorima BiH zadržava NATO perspektivu i planom suradnje s NATO-om kroz Program reformi nastavljamo međusobne odnose i partnerstvo koje gradimo godinama. Od dokumenta "Program reformi BiH" očekujem da bude od pomoći svima, ali prije svega i institucijama obrane u BiH u pogledu jačanja operativnih sposobnosti, kapaciteta i mogućnosti za izvršavanje zakonom definiranih zadaća“, istaknula je Pendeš.

Pendeš je naglasila kako se politički sporazum o dokumentu "Program reformi BiH" i njegovo dostavljanje u sjedište NATO-a nikako ne smije posmatrati kroz prizmu „pobjednik - gubitnik“ jer pobjednici cijelog procesa trebaju biti Bosna i Hercegovina, te svi njeni narodi i stanovnici.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.