5.12.2019. 13:24
0
Bissell: Građanima dati vjerodostojne informacije pa da onda prosuđuju o NATO-u
NATO savez poštuje suverenitet svake države i svaka država ima pravo izbora kakve će odnose imati sa Alijansom. Ono što je važno jeste da građani dobiju vjerodostojne informacije i da onda prosuđuju, poručila je danas u Sarajevu komandant NATO-štaba Sarajevo, brigadni general Marti J. Bissell.

Bissell je bila jedna od uvodničara na tribini pod nazivom "70. godina NATO Alijanse - Iskustva Mađarske i Crne Gore“, koji je organizovao Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u saradnji s ambasadama Mađarske i Crne Gore u BiH, NATO - štabom Sarajevo, te Atlantskim vijećem Bosne i Hercegovine.  

“NATO čeka da BiH kaže kakve to odnose želi imati s ovim savezom, ‘koji je tu, spreman da pomogne, dodala je Bissell. 

Bissell dodaje i da su mladi budućnost Bosne i Hercegovine. 

“Stoga je važno da im damo dobre informacije na temelju kojih oni mogu donijeti odluke kako bi ostali ovdje i vlastitu budućnost gradili u BiH, a ne odlazili negdje drugdje”, istakla je.

Krisztian Posa, mađarski ambasador u BiH smatra da je današnja tribina bila prilika da se sagleda značaj NATO-a u 21. stoljeću. Posa je podsjetio da je Ambasada Mađarske kontakt - ambasada BiH za NATO.  

“Nakon 20 godina, u Mađarskoj uopće niko i ne pita da li je vrijedilo stupiti u Alijansu, ili ne, jer je svakome logično da smo od toga samo imali benefite”, rekao je okupljenima Posa. 

Na skupu se obratio i Obrad Stanišić, ambasador Crne Gore, koji je istakao činjenicu da je zemlja koju predstavlja najmlađa članica Alijanse. 

Stanišić smatra da je ulazak u NATO “civilizacijski iskorak u 1.000-godišnjoj historiji Crne Gore”.

“Mi smo se u to uvjerili, posebno kada se radi o stranim investicijama, čiji se priliv od članstva Crne Gore u NATO - savezu udvostručio, izjavio je Stanišić.

Kako kaže, i crnogorski turizam bilježi kontinuiran rast, nakon priključenja NATO-u.

Lada Sadiković, šefica Katedre za sigurnosne studije, obratila se uime organizatora i istakla da je NATO najvažnija integraciona stepenica za opstanak, razvoj i napredak države BiH, podsjećajući kako članstvo u tom savezu podrazumijeva i političke reforme.

“NATO i Evropska unija dijele iste vrijednosti - vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i demokratski način upravljanja državama”, poručila je Sadiković.

I profesor Jasmin Ahić obratio se uime organizatora, te kazao da je debata prilika da se elaboriraju pitanja značajna za evroatlantski put Bosne i Hercegovine i njegov kontinuitet, kao i širi kontekst dešavanja koji oblikuju imperativ članstva u NATO-savezu.

Istakao je zanimljivu činjenicu da i NATO i Univerzitet u Sarajevu istovremeno slave sedam decenija postojanja.


(Patria/Admir Oručević)

NATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.