7.12.2019. 17:52
0
Zastupnik Bundestaga u Vučjaku: Svi samo optužuju, nitko ne nudi rješenje
Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović rekao je da je reakcija europskih institucija za migracije neoprostivo spora u slučaju migrantske krize u BiH, koja zemlju potresa već drugu godinu, stvarajući nesigurnost ne samo migrantima i izbjeglicama već i lokalnom stanovništvu.

Juratović je, tokom posjete kampu Vučjak kod Bihaća podsjetio da je problem ilegalnih migracija u BiH prisutan još od 2018. godine, kada su izbjeglice i migranti počeli dolaziti u Bihać, ističući da su reakcije domaćih i međunarodnih institucija koje su uslijedile bile jako spore, premda su, upozorio je, dobili milione eura da pomognu migrantima i izbjeglicama u BiH.

Vlasti su donijele odluku o zatvaranju kampa Vučjak u kojem boravi nekoliko stotina migranta pod plastičnim šatorima, i veoma nehumanim uslovima, nakon što su brojne domaće i strane humanitarne organizacije upozorile da mogućnost smrtnih posljedica ako ljudi u tom kampu prevedu zimu, smješten na bivšoj deponiji.

"Stvar ponajviše komplicira kaotičan protivrječan bosanskohercegovački politički sustav gdje. U razgovoru sam zaključio da političko stranačko prepucavanje lokalnih, kantonalnih i državnih institucija u BiH kompliciraju ionako spor i inertan europski migracijski aparat“, rekao je Juratović.

„Svi sve optužuju a nitko nije spreman da napiše stranicu rješenja. Svi pokušavaju izvući svoje interese a na žalost nitko previše ne misli na one koji su pogođeni ovom krizom“.
Juratović je tokom posjete kampu Vučjak razgovarao i s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova susjedne Hrvatske, predstavnicima Crvenog križa na Vučjaku, sa predstavnikom IOM-a i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, čije poruke će prenijeti kolegama u Bundestagu u cilju pokušaja iznalaženja rješenja za migrantsku krizu u BiH.

"Grad Bihać je pokazao veliko srce i veliko razumijevanje za izbjeglice“, rekao je Juratović, dodajući da i to ima granice, i da je jasno „da se ovako turistički mali gradić ne može sam nositi sa izbjegličkim valom, u kojem obitava oko četiri tisuće izbjeglica u nekoliko kampova“.

"Bijes građana Bihaća je opravdan jer su prepušteni da se sami nose sa ovako velikom krizom“, rekao je Juratović, nazivajući licemjernim veće nivoe vlasti u BIH, isti termin koristeći i za europske i međunarodne  institucije zadužene za pitanje migranta i izbjeglica.

Negodovanje zemalja šengenskog prostora zbog medijskih natpisa o korištenju sile hrvatske policije u pojedinim slučajevima kod pokušaja ilegalnih prelazaka hrvatske granice Juratović je nazvao licemjernim, ističući da upravo te zemlje traže da Hrvatska zaustavi ilegalne migracije s istoka.

"... te izbjeglice zamislite dolaze iz prostora zemalja EU-a poput Grčke i Bugarske, koje nisu u stanju u svojim zemljama da izgrade funkcionalan sistem za dodjelu azila koji bi pustio u EU one kojima je potrebna zaštita a vratio one ta zaštita ne treba", rekao je Juratović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.