26.12.2019. 12:22
0
Prekinuta sjednica Skupštine KS: SDA, SBB i SF nisu uspjeli "progurati" smjenu Vlade KS!
Zbog neusvajanje dnevnog reda, sjednica Skupštine kantona Sarajevo na kojoj je trebao biti razmatran rebalans Budžeta za 2019. godinu, ali i Prijedlog budžeta za 2020. godinu, prekinuta je.

Naime, Klub SDA je zatražio da se u današnji dnevni red sjednice uvrsti i smjena Vlade KS-a, a predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković je to odbio.

Nakon toga je održano glasanje za dnevni red. Protiv predloženog dnevnog reda sjednice glasali su zastupnici klubova SDA, SBB-a, DF-a, a nakon toga je predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković prekinuo sjednicu i najavio održavanje sjednice Kolegija koji će zakazati sjednicu.

Danas će Kolegij utvrditi redovnu sjednicu na kojoj će donijeti odluku o privremenom o finansiranju.

Klub SDA je zatražio da se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS-a nađe smjena Vlade KS-a, međutim,  predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković odbio je staviti ovu tačku na razmatranje

Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević je u izjavi za novinare kazao da je predsjedavajući SKS-a, kršeći ovlaštenja, njihov zahtjev, od 18 zastupnika, proglasio zahtjevom sa  proceduralnom greškom, a taj zahtjev to nema.

- Nećemo dozvoliti da se predsjedavajući igra sa novom parlamentarnom većinom na način da pokušava da uspostavi model da je Kolegij važniji od Skupštine. SKS je najviši zakonodavni organ, a njeni servisi su Kolegij, predsjedavajući, zamjenici, stručna služba. To je kršenje poslovnika i mi nećemo učestvovati u tome - kazao je Dević.

Naglasio je da će podržati budžet radi građana, iako odluka o privremenom finansiranju nije problem, ali neće podržati bahatost predsjedavajućeg. Dodao je da je problem i što predsjedavajući nije htio da prihvati dopunu dnevnog reda, a o tome se izjašnjava Skupština.

Međutim, predsjedavajući Konaković smatra da se do sada u radu tog parlamenta, nikada nije dogodilo da  dnevni red bude dopunjen na samoj sjednici.

Kaže i da će neusvajanje budžeta usporiti realizaciju kapitalnih projekata.

Zastupnici Kluba SDP-a smatraju da je najveći problem ove sjednice neusvajanje budžeta, u kojem je  vlada KS osigurala sredstva od sedam miliona KM za mlade, a SDA je to usporila i sve projekte koji direktno utiču na život građana KS-a.

- Takva sujeta i neodgovornost liči na izjave SBB-a i DF-a da nikada neće srušiti „šestorku“ - kazao je zastunik SDP-a Igor Stojanović .

Svjesni daljih procedura, zastupnik SBB-a Zvonko Marić smatra da će Kolegij odlučiti o sjednicama, te da bi glasali za budžet, ali  uvijek postoji mogućnost rebalansa i time se procesi, realizacija kapitalnih projekata, ne bi zaustavila.

Nakon sjednice Kolegija, javnost će biti obaviještena o održavanju sjednice.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.