19.1.2020. 10:45
0
Nit su meteori, nit su zvijezde: Elon Musk na nebu iznad Sarajeva
U noći sa petka na subotu, u želji da fotografišemo prizore magle i smoga iznad Sarajeva na nebu smo primjetili nizove pokretnih nepoznatih objekata, piše Patria.

Nepoznati objekti nisu bili sve vrijeme tu, a kretali su se prilično brzo.

U želji da razjasnimo šta smo fotografisali kontaktirali su profesoricu fizike i astronomkinju iz Astronomskog društva Orion Adelu Subašić - Kopić.

U odgovoru za Patriju, nakon što su joj poslali fotografije, astronomkinja Subašić-Kopić kaže: “Ovo bi mogao biti Starlink satellite constelation firme Space X, a radi se o nizu satelita u niskoj orbiti za internet u pustim područjima Zemlje. Venera i toranj na Humu su druga dva izvora svjetlosti. 

Dodaje i da se konsultovala s kolegama, te da i oni misle isto. 

Podsjećamo, kompanija Elona Muska SpaceX u svemir je lansirala 60 satelita u misiji Starlink iz svemirskog lansirnog kompleksa SLC-40 na Floridi.

Raketa Falcon 9 ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Prvi sateliti misije Starlink u svemir su lansirani još 24. maja prošle godine, a glavni je cilj složiti sazviježđe satelita kako bi se omogućila suberbrza internetska veza diljem svijeta, posebno u onim dijelovima koji još uvijek nisu 'online' poput mnogih ruralnih područja. 

Osim toga, stanovništvu koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga ponudilo bi se alternativno rješenje.

SpaceX planira postaviti gotovo 12.000 satelita u orbitu, a taj bi se broj mogao popeti i do 40.000 satelita koji će, nakon isteka vijeka trajanja, izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

Svaki satelit teži oko 260 kilograma, a s obzirom da su postavljeni na oko 2.000 kilometara od Zemlje, zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na minimum.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.