22.1.2020. 16:20
0
U Zenici jedan pacijent umro od virusa gripe H1N1, za drugog se čeka potvrda
Sezona gripe u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno je na svom ovosezonskom vrhuncu, a do sada je dokazano od te bolesti preminuo jedan, dok se za još jednog pacijenta sumnja da je preminuo od te sezonske bolesti, izjavio je Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Samo onim pacijentima, kako navodi, koji boluju od najtežeg oblika, koji imaju teže upale pluća, odnosno oni koji mogu završiti na respiratoru ili koji u krajnjoj liniji završiti letalno (smrtni ishod), rade testiranja na viris gripe te uzorke na analizu šalju u Sarajevo, prenosi Fena.

- Takvih, do sada, imamo registrovano četvero pacijenata. Kod svih registrovanih izolovan je H1N1 influenca, ali su svi dobri i svi su u oporavku. Neće tu biti nekih teških komplikacija. Do sada smo imali jedan sumnjiv slučaj na gripu, ali još nismo dobili potvrdu, dok je za jedan slučaj koji je završio smrtnim ishodom dokazano da je pacijent umro od gripe. Obojica su umrli krajem prošle sedmice, kaže Drljević.

Dodaje da bi do kraja ove sedmice trebali dobiti i potvrdu za drugog preminulog pacijenta, za kojeg sumnjaju da je preminuo od gripe. Također, dosad nisu imali slučaj da je iko ko je vakcinisan umro od gripe.

KBZ, kaže Drljević, svake godine 30. oktobra proglasi početak sezone gripe i poduzima sve mjere, a one se sastoje od obnove propagandnog materijala, skraćenja posjeta-reduciranja vremena i smanjenje dana u kojima su dozvoljene posjete, a na nekim odjelima, koji su najviše ugrožena, uveli su i potpunu zabranu posjeta.

KBZ je ponudila i mogućnost osoblju bolnice da se blagovremeno vakcinišu protiv gripe, za što je izrazilo želju oko 200 zaposlenika, a što je, kaže Drljević, relativno malo, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

H1N1Gripa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.