24.1.2020. 15:15
0
Nakon što je Sud vratio optužnicu: Tim tužitelja u buduće radi na slučaju Ećima
U Tužiteljstvu BiH donijeta je odluka, da se formira tim tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji će raditi na predmetu protiv Ećim Ljubana. Tim će poduzeti sve potrebne aktivnosti, kako bi se što prije nastavilo procesuiranje u ovom predmetu. Ovo je urađeno nakon što je Sud BiH odbacio optužnicu Tužilaštva BiH protiv optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima Kotor Varoši Ljubana Ećima.

Tužiteljstvo BiH je u predmetu protiv Ljubana Ećima, kojeg tereti za zločine protiv čovječnosti na području Kotor Varoši i okoline, uz optužnicu predložilo pozivanje 261 svjedoka, te prilaganje oko 1450 materijalnih dokaza, kao i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog.

Ispitivanje osumnjičenog, u nazočnosti i njegova odvjetnika, organizirano je dana 26.06.2019. godine u Višem sudu u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, s obzirom da se osumnjičeni nalazi u bjekstvu i nedostupan je pravosudnim organima BiH. Također, sačinjen je i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog br. PomUk-Po2 44/2019 Višeg suda u Beogradu, koji je dostavljen Sudu BiH.

Odluka o potvrđivanju ili odbijanju optužnice je procesna radnja Suda BiH, koju tužiteljstvo ne može komentirati. Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, Mersudin Pružan, ponovno će Sudu BiH uputiti optužnicu, s obzirom da žrtve i oštećeni u ovom predmetu, očekuju i zaslužuju provođenje pravde.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.