26.1.2020. 18:01
0
Demirović: Srbija i srpska nacionalna politika imali vjekovne težnje prema Bosni
"Bosna na udaru srpskog nacionalizma" bila je tema današnje Akademske besjede u organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Akademik Mujo Demirović kazao je da je o ovoj temi poslije 1995. godine napisano dosta knjiga, urađeno i odbranjeno više magistarskih i doktorskih radova, ali unatoč tome njegove knjige koje obrađuju ovu temu popunjavaju u dobroj mjeri praznine i "stvaraju sveobuhvatnu sliku aspiracija srpskog nacionalizma prema Bosni".

Demirović je istakao da su Srbija i srpska nacionalna politika imali vjekovne težnje prema Bosni, a posebno u zadnja dva stoljeća ne skrivajući uništiti njen državni i nacionalni bošnjački identitet.

Akademik Demirović je s metodološkog aspekta naveo doktrinarne izvore velikosrpske politike od Garašaninovog "Načertanija" do Moljevićeve "Homogene Srbije" i analizirao njihov karakter u odnosu na Bosnu, kao i instrumente realizacije doktrinarnih izvora, bez bilo kakvih predrasuda i improvizacija, te ulazi dubinski u njihov teritorijalni ekspanzionizam kao glavni motiv politike "Svi Srbi u jednoj državi". Naglasio je da je negiranje genocida, tog najvećeg zla 20. stoljeća, politička i civilizacijska sramota i moralni sunovrat.

Dodao je da je rođen u Kulen Vakufu gdje je od 6. do 8. septembra 1941. godine od 5.600 stanovnika ubijeno 44,6 posto, odnosno 2.464 stanovnika, da bi se isto desilo u mnogo blažem obliku od '92. do '95. godine s tim što on ne zapada u zamke emotivnog ili pak osvetničkog ponašanja zbog lične i porodične tragedije, saopćeno je iz BANU.

Koordinator Akademskih besjeda i moderator današnje besjede akademik Suad Kurtćehajić je kazao da Srbija, ali i srpski narod imaju više politika i da su neke od tih politika na liniji punog uvažavanja Bosne i Hercegovine i njenog najbrojnijeg bošnjačkog naroda, ali da Bošnjaci kao jedini narod koji je raspadom Jugoslavije doživio genocid zbog velikosrpske ekspanzionističke politike mora uvijek biti budan i reagovati na svaki pokušaj osporavanja Bosne i Bošnjaka.

- Samo spremnost Bošnjaka i jasno iskazana namjera da ni po koju cijenu neće dozvoliti podjelu Bosne može odvratiti protagoniste velikosrpske politike od takvih namjera - dodao je Kurtćehajić.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.