28.1.2020. 22:06
1
Oglasio se i srebrenički protojerej Mlađenović: Ne znaju značenje riječi četnik
Srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović reakcije na fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole nazvao je "okrestriranim medijskim napadom Bošnjaka" navodeći da je to "posljedica neznanja o značenju riječi četnik i njihove uloge u istoriji".

"Ta fotografija je objavljena na društvenim mrežama i danas orkestrirano u medijima napadaju djecu lokalni bošnjački političari, nazivajući ih fašistima, a ne znaju značenje riječi četnik i njihovu ulogu u istoriji, odnosno borbi protiv fašizma i sprečavanju istrebljenja i odbrani srpskog naroda sa ovih prostora od predaka ovih koji danas osuđuju srpsku djecu", rekao je novinarima protojerej Mlađenović.

Fotografija je objavljena na društvenoj mreži "Instagram" na profilu jednog od učenika osnovne škole u Srebrenici.

Potez grupe srebreničkih osnovaca kritikovali su, između ostalih, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir Peštalić.

U Srebrenici je večeras održan sastanak roditelja djece bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju Prvu osnovnu školu Srebrenica zbog posljednjih dešavanja u ovom gradu nakon što su se pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

"Biti četnik i biti Srbin sa tradicijom nije jedno te isto. To je srpska tradicionalna nošnja, međutim djeca to vežu sa porukama koje su jasne 'Braća četnici', ali to nema veze sa krsnom slavom, mada ni njoj nije mjesto u školi", rekao je Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice.

"Nijednom u ovoj godini mi kao roditelji nismo pozvani i nismo održali nijednu sjednicu, niti postoji Poslovnik o Savjetu roditelja. To pokazuje koliko Osnovna škola u Srebrenici postuje roditelje i našu djecu", rekao je Mirnes Zahirović iz Savjeta roditelja.

Iz Islamske zajednice upozoravaju kako ovo nije izoliran slučaj, te kako je diskriminacije povratničke djece u tom bh. entitetu prisutna već godinama.

"To je jedna borba koja traje, ovog što se jučer desilo u Srebrenici je samo jedna kap koja je prelila čašu. Roditelji su ponovo zabrinuti", poruka je Damira Peštalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

Srebrenica
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.