29.1.2020. 13:18
1
Nikšić: Čović igra na kartu desničara i islamofobije u Evropi
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović koji boravi u Briselu, kako prenose mediji, izrazio je optimizam u pogledu izmjena Izbornog zakona po HDZ-ovom modelu.

On je također iskazao uvjerenje da će se do trećeg mjeseca pokušati usaglasiti najvažnija pitanjima za Izborni zakon. Od ranije je u javnosti poznato da se HDZ-ovi prijedlozi u pogledu Izbornog zakona potpuno odudaraju od mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komsije, pa je stoga neobično da Čović izražava optimizam u pogledu dobijanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU, s obzirom da upravo prijedlozi HDZ-a kada je riječ o izbornom zakonu, grubo derogiraju kandidatsku perspektivu BiH.

Kako je kazao za medije Čović je u svim razgovorima istakao kako smo napravili dobar iskorak, te da je realna dinamika da do kraja februara EU izvijestimo o napretku koji smo ostvarili, da bi do kraja marta eventualno usaglasili Izborni zakon. 

I mnogo je toga još Čović o svom evropskom pohodu kazao, ali mediji su prneijeli i da je već unaprijed predvidio da će biti puno onih, posebno u Sarajevu, koji će željeti da se na tom planu ništa ne dogodi i da se zadrži status quo.

Pri tome nije objasnio kako to da je u Briselu u odvojenim sastancima, prema informacijama do kojih je iz diplomatskih krugova došla agencija Patria, paralelno sa pričom o izmjenama Izbornog zakona po HDZ-ovom modelu, ponovo govorio o pokušaju stvaranja islamske države u Bosni i Hercegovini.

Nermin Nikšić, lider SDP-a kaže za Patriju da je očito da Bakir Izetbegović i SDA pregovaraju u ime samozvane bošnjačke reprezentacije. 

„Bez obzira da li je to opravdano ili ne, očito je da nakon tih sastanaka Dragan Čović širi optimizam, te da vjeruje kako će se izmjene Izbornog zakona desiti upravo onako kako to priželjkuje HDZ. Mogu samo ponoviti dobro poznati stav SDP-a da taj srednjovjekovni diskriminatorski zakon neće i ne može imati podršku naših zastupnika.

SDA je sklona političkim trgovinama, zato ni ovaj put ne treba biti iznenađenje ako pronađu opravdanje za novi ustupak svojim 30-godišnjim partnerima sa kojima su vezali zastave, u vidu podrške Izbornom zakonu koji uvodi nove diskriminacije. 

Uostalom, nije nikakva tajna i o tome je Dragan Čović javno govorio, da su još 2014. godine HDZ i SDA dogovorili dvije izborne jedinice u Federaciji i dvije opštine u Mostaru od čega se odustalo zbog pritisaka javnosti. Poznato je da je Izetbegović na sastancima s predstavnicima međunarodne zajednice javno govorio kako mu SBB treba u vlasti ne zbog svog koalicionog kapaciteta, već zbog činjenice da će s njima uz sebe lakše dati Izborni zakon HDZ-u“, kazao je Nikšić

Dodao je da „o besmislicama islamske države suvišno je trošiti riječi, osim da Čović igra na kartu desničara i islamofobije u Evropi“. 

„Ipak, znatno je pogubnije kada mu adute dodaje upravo SDA svojim izjavama i stavovima u vezi s preuranjenom provedbom presuda suda u Strazburu, te pokušaju diskriminacije Hrvata, Srba i ostalih u Skupštini Kantona Sarajevo. Sve što mogu reći jeste da narod ima šansu da definitivno porazi ovakve politike na izborima podrškom multietničkim političkim partijama predvođenim Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine“, dodao je Nikšić.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.