30.1.2020. 11:15
0
Dva značajna projekta koji se tiču poboljšanja kvalitete zraka
Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić otvorila je danas "Regionalni simpozij o planiranju kvalitete zraka u gradovima” u Sarajevu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je tradicionalno, duži niz godina, pokrovitelj tematskih regionalnih simpozija koje organizira Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine (UKI BiH). Ove godine održava se dvodnevni Regionalni simpozijum “Planiranje kvaliteta zraka u gradovima” u Sarajevu.

Predavači na simpozijumu su ugledni eksperti iz BiH, iz susjednih zemalja (Srbija, Hrvatska, itd), kao i iz zemalja članica EU (Austrija, Slovenija, itd), te predstavnici akademske zajednice, institucija u BiH i predstavnici međunarodnih institucija (Svjetska banka, Švedska agencija za okoliš, itd).

Predmetni simpozij je od izuzetnog značaja, pogotovo u periodu prekomjernog zagađenja zraka u svim većim gradovima u BiH.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić u uvodnom obraćanju je posebno istaknula važnost Strategije aproksimacije propisa pravnoj stečevini EU u oblasti zaštite okoliša Bosne i Hercegovine tzv. EAS BiH, koji je usvojen od strane Vijeća ministara BiH u svibnju 2017. godine.

Također, zamjenica Lovrić je naglasila da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinira provedbu dva značajna projekta koji se tiču poboljšanja kvalitete zraka.

Prvi projekat je “Pomoć Bosni i Hercegovini u poboljšanju kvalitete zraka i upravljanju kvalitetom zraka” koji je rezultat dosadašnje suradnje Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta, te županija u FBiH.

Drugi projekat koji koordinira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je tzv. EPPA projekat (EU Environment Partnership Programme for Accesion-Partnerski program za pristupanje EU) u oblasti okoliša. Opći cilj EPPA projekta je bolja primjena EU pravnog nasljeđa u oblasti zaštite okoliša na Zapadnom Balkanu i Turskoj, u oblastima koje su relevantne za rješavanje prekograničnih pitanja zaštite okoliša. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.